- Omega 3-tilskudd hjelper ikke MS-syke

Norske forskere trodde de skulle få bekreftet positive virkninger av omega 3-tilskudd hos pasienter med den uhelbredelige nervesykdommen. De fant ingen sammenheng.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Multippel sklerose (MS):

Nervesykdom med ukjent årsak. Inntil 150 000 er rammet i Norge 1-2 promille).

Økte mengder støttevev i hjerne og ryggmarg gir nedsatt funksjonsevne. Stivhet, spasmer og lammelser er vanlig.

Sykdommens forløp svinger mellom gode og dårligere perioder. Medisiner som interferon beta brukes til å bremse utviklingen.

Pasienter kan leve et langt liv, det er sjelden noen dør av MS, men en betydelig andel vil på sikt enten trenge gåhjelpemidler eller rullestol.

Fysisk trening, røykeslutt og inntak av vitamin d anses å være gode tiltak den enkelte pasient kan iverksette.

Kilder: Store norske leksikon og Øivind Torkildsen.

I mangel på en kur mot MS har omega 3- tilskudd framstått som ett alternativ der pasientene selv kan gjøre forsøk på å kontrollere den uforutsigbare lidelsen.

- Vi ga større doser omega 3 enn det som anbefales for normalbefolkningene for å kunne se tydeligere om tilskuddet faktisk hadde effekt.

- Men vi registrerte ingen positive helseeffekter på sykdommen til MS-pasientene, sier forsker Øivind Torkildsen til forskning.no.

Han er postdoktor ved Nasjonalt kompetansesenter for MS i Bergen.

Øivind Torkildsen. (Foto: Nasjonalt kompetansesenter for multippel sklerose)

Forskere fra 13 norske nevrologiske avdelinger har vært involvert i arbeidet med den nye studien.

Den er nettopp publisert i JAMA-tidsskriftet Archives of Internal Neurology.

- Temmelig sikre

Studien Torkildsen har ledet er av typen dobbelblindet randomisert kontrollert.

Det innebærer at den gir et solid bidrag til kunnskapen om i hvilken grad MS-syke kan påvirke sykdommen ved å tilpasse kostholdet.

- Dette er selve gullstandarden for kliniske medisinske forsøk. Før studien startet hadde vi stor tro på å finne gunstige effekter av inntaket, siden to andre tidligere arbeider har pekt i en positiv retning.

- I stedet er vi nå temmelig sikre på at omega 3-tilskudd ikke har noen positive effekter for MS-pasienter, sier Torkildsen.

I alt 92 pasienter fikk tilskudd i form av kapsler, tilsvarende 2-3 skjeer tran hver dag i to år. De første seks månedene fikk den ene halvdelen kun omega 3, og den andre placebo.

I de neste 18 månedene ble enten placebo eller kosttilskuddet gitt i kombinasjon med medikamentet interferon beta 1a, som er en vanlig MS-medisin.

- Holder høyere nivå

Postdoktoren tror positive sammenhenger i tidligere studier skyldes utformingen av disse arbeidene.

Torkildsen mener rett og slett at den nye norske studien holder et høyere nivå enn forgjengerne.

- Det som finnes av annen forskning er ikke like metodisk sterkt som vårt arbeid, og har i større grad vært bredere kostholdsstudier der deltakerne har fått i seg mye annet enn omega 3.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Da blir det vanskeligere å dokumentere hva som har effekt, og disse studiene har heller ikke vært randomiserte kontrollerte studier, sier Torkildsen.

- Vi har vært veldig spesifikke på å undersøke mulige positive effekter av omega 3-tilskudd hos MS-syke, fortsetter han.

Torkildsen og kolleger har for øvrig ikke sett at slike tilskudd har noen skadelige virkninger på MS-pasienter.

- Fisk og tran gunstig

Selv om omega 3 ikke hjalp forsøkspersonene i studien, er det ingen grunn til å nedprioritere fiskespising for personer med MS:

- I de tidligere studiene er det etter all sannsynlighet d-vitaminet som har sørget for god virkning på sykdommen, selv om vi ikke kan vite dette sikkert, sier Torkildsen.

- Men etter hvert peker mye dokumentasjon mot at vitamin d har en gunstig effekt på kroppens immunsystem, og at dette vitaminet dermed også har positive effekter på MS-syke.

- Dermed vil både inntak av fisk og tran være gunstig, sier Torkildsen.

Referanse:

Øivind Torkildsen et.al, Omega-3 Fatty Acid Treatment in Multiple Sclerosis (OFAMS Study) A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial, Archives of Neurology, Online First, 16. april 2012
(sammendrag her)

Powered by Labrador CMS