Eldre hjernefriskere med fisk

Ovnsbakt eller grillet fisk rik på to omega-3 fettsyrer ser ut til å redusere risikoen for slag og hukommelsesproblemer hos godt voksne og eldre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det antyder en ny studie publisert i tidsskriftet Neurology.

Hvis man regelmessig har eksempelvis laks eller tunfisk på menyen, er det sannsynlig at en erfaren hjerne blir takknemlig på flere måter:

De som spiste ovnsstekt/grillet fet fisk rik på omega-3 fettsyrene DHA og EPA tre eller flere ganger ukentlig, hadde nær 26 prosent lavere risiko for å få små lesjoner/skader i hjernen, eller såkalte stille infarkt.

På et senere tidspunkt kan slike skader føre til slag, demens eller redusert tenkeevne, går det frem av et skriv fra American Academy of Neurology.

Litt hjelper også litt

Det finsk-amerikanske forskerteamet sammenlignet med personer som ikke rapporterte at de spiste fisk regelmessig.

Både tunfisk, laks, makrell, sild og sardiner er eksempler på fisk som innholder mye DHA og EPA. Og selv litt av slik spise kan hjelpe en smule; de som inntok kun én porsjon fisk ukentlig kuttet risikoen for slag og demens med 13 prosent, ifølge studien.

Datagrunnlaget for det nye forskningsarbeidet omfatter 3 660 i utgangspunktet friske personer over 65 år. Hjernene deres ble skannet for å se om det hadde inntruffet  mindre skader, som kan skape større problemer senere.

Fem år etter ble 2 313 av dem fulgt opp med en ny skannerunde. De fylte også ut spørreskjemaer der fiskens plass i kostholdet ble kartlagt.

- Ikke med stekt fisk

Tunfisk og annen fet fisk rik på fettsyrene DHA og EPA ser altså ut til å hjelpe mot hukommelsesproblemer og slag.

- Men tilsvarende effekt ble ikke påvist hos personer som spiste stekt fisk regelmessig, sier forsker Jyrki Virtanen ved universitetet i Kuopio, Finland. Han legger også til dette:

- Mer forskning trengs for å finne ut hvorfor disse fisketypene (eksempler nevnt tidligere i artikkelen, red. anm.) ser ut til å ha beskyttende virkninger.

- Men omega-3 fettsyrene EPA og DHA ser ut til å spille en betydelig rolle, sier Virtanen i skrivet fra American Academy of Neurology.

- Få studier

Han legger til at tidligere forskningsarbeider har vist at inntak av fisk og fiskeoljer kan forebygge slag.

- Men dette er en av svært få studier som har sett nærmere på effektene fiskespising har på stille infakt i hjernen hos friske eldre folk, legger den finske forskeren til.

Slike infarkt oppdages ifølge American Academy of Neurology kun ved en skanning av hjernen, og de blir påvist hos 20 prosent av eldre personer som ellers er friske.

Referanse:

J. K. Virtanen, D. S. Siscovick, W. T. Longstreth, Jr, L. H. Kuller,
og D. Mozaffarian. Fish consumption and risk of subclinical brain abnormalities on MRI in older adults. Neurology 2008;71:439-446

Powered by Labrador CMS