Spredning av bakterie bekymrer

Folkehelsa er bekymret over at den resistente og potensielt livsfarlige bakterien MRSA sprer seg i raskt tempo i befolkningen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Birgitte Iversen, journalist, NTB

- Mens vi i 2002 registrerte 67 infeksjonstilfeller, har vi i 2006 registrert 335 tilfeller. Tar vi med antall bærere, blir tallet fordoblet, opplyser Petter Elstrøm, rådgiver i Folkehelseinstituttet til NTB.

MRSA står for multiresistente gule stafylokokker, og henger sammen med høyt antibiotikabruk, slik at bakteriene har blitt resistente.

Det blir derfor vanskelig å finne medisin å behandle pasienten med, og både i Norge og utlandet finnes den en rekke eksempler på at folk har dødd etter å ha blitt smittet.

- Dette gjelder først og fremst personer som er syke og har et lavt immunforsvar i utgangspunktet, presiserer Elstrøm.

Smittet på ferie

Før var MRSA nesten utelukkende et sykehusfenomen, men nå sprer den seg hurtig også ute blant befolkningen.

- Dette er fordi antibiotikabruken også ute har blitt svært høy. Dette gjelder i mye større grad andre land enn Norge, som for eksempel middelhavslandene, men det forplanter seg hit på grunn av smitte som blir brakt hjem fra ferieturer og utenlandsreiser, sier Elstrøm.

Farlig for syke

Bakteriestammen som nå sprer seg ute i befolkningen er imidlertid lettere å behandle enn den som tradisjonelt har florert på sykehusene.

- Vi er likevel bekymret. For når vi får mer smitte i samfunnet generelt, vil vi også få mer smitte inn til sykehusene, hvor den kan være svært farlige for pasientene, sier Elstrøm.

Folkehelsa vil nå se nærmere på tiltak for å hindre en videre økning, melder Kanal 24.

(NTB)

Powered by Labrador CMS