I 1967 ble det registrert 13,7 dødfødte per 1000 fødte. I 2017 ble det registrert 3,1. (Illustrasjonsfoto: Coffeemill, Shutterstock, NTB scanpix)
I 1967 ble det registrert 13,7 dødfødte per 1000 fødte. I 2017 ble det registrert 3,1. (Illustrasjonsfoto: Coffeemill, Shutterstock, NTB scanpix)

Stadig færre dødfødte barn i Norge

I fjor var det 180 dødfødte barn i Norge. Aldri før har det vært registrert så få dødfødte.

Fakta om Medisinsk fødselsregister

Medisinsk fødselsregister gir informasjon om alle fødsler i Norge.

Her kan fødende finne informasjon om hver enkelt fødeinstitusjon. Man kan sjekke hvordan fødestedet ligger an når det gjelder for eksempel gjennomsnittlig liggetid, statistikk for keisersnitt, forskjellige inngrep og skader.

Opplysningene samles for at helsemyndighetene skal kunne følge med på situasjonen for de fødende, og det blir utført viktig forskning og forskjellig typer forebygging og helseforvaltning.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Det har vært en jevn nedgang siden registreringen startet gjennom Medisinsk fødselsregister for 50 år siden.

I 1967 ble det registrert 13,7 dødfødte per 1000 fødte. I 2017 ble det registrert 3,1.

– Selv om forekomsten av dødfødsler er lav, er det å få et dødfødt barn et stort tap for dem som rammes, sier overlege Kristine Marie Stangenes i Medisinsk fødselsregister ved Folkehelseinstituttet.

Hun legger til at overvåking og regelmessige svangerskapskontroller er viktig for tidlig å kunne fange opp kjente risikofaktorer eller avvik ved svangerskapet. Dette kan bidra til å redusere risikoen for dødfødsler.

Dødfødte barn er definert som barn som kan ha dødd før fødselen kom i gang, eller under fødselen.

Powered by Labrador CMS