Antallet tilfeller av alvorlig fødselsrift er blitt halvert siden 2005. (Illustrasjonsfoto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock, NTB scanpix)
Antallet tilfeller av alvorlig fødselsrift er blitt halvert siden 2005. (Illustrasjonsfoto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock, NTB scanpix)

Nedgang i antall alvorlige fødselsrifter

Færre fødende får alvorlige fødselsrifter. I fjor fikk 779 kvinner alvorlige skader på lukkemuskelen eller slimhinnen i endetarmen på grunn av fødsel.

Fakta om fødselsrifter

En alvorlig fødselsrift innebærer at kjøttet mellom skjedeinngangen og endetarmsåpningen revner og deler eller hele lukkemuskelen rundt endetarmen blir skadd.

Det medisinske uttrykket er perinealruptur grad 3 og 4.

Det er stor forskjell mellom fødeinstitusjonene. Mellom 0 og 3,7 prosent av de fødende rammes.

30–50 prosent av de kvinnene som revner under fødsel, får luft- og avføringslekkasjer med de konsekvensene dette innebærer for sexlivet og det sosiale livet.

For å forhindre alvorlige rifter kan jordmødre klippe et snitt i skjedeåpningen og få kontroll over hvor riften går. I tillegg har det vist seg at aktiv støtteteknikk når hodet fødes, har stor innvirkning på graden av rifter.

(Kilder: Forskning.no, Sykehusene og Legeforeningen)

Det er de vaginale fødende som risikerer denne typen skader. Antallet tilfeller er blitt halvert siden 2005. Da ble det i snitt registrert alvorlige rifter blant 3,8 prosent av alle fødende, mens det i fjor er totalt 1,7 prosent som får slike skader.

Da man så en betydelig økning i alvorlige rifter, ble det satt i gang en handlingsplan med forskjellige tiltak for å forebygge skader. Blant annet støtteteknikker der man holder hodet når barnet blir født.

– Det er grunn til å tro at denne handlingsplanen har vært effektiv i å forebygge alvorlig rifter. Likevel er det mulig at endringer i registreringspraksis kan ha gitt utslag. Det er derfor viktig å ha kontinuerlig fokus på korrekt registrering i registeret, sier overlege Kristine Marie Stangenes i Medisinsk fødselsregister ved Folkehelseinstituttet.

Fortsatt er det ganske store forskjeller mellom de forskjellige fødeinstitusjonene. Registreringene for 2017 viser alvorlige skader på fødende på opp til 3,8 prosent.

Powered by Labrador CMS