Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Noen ukentlige usunne varer som sjokolade, kakebiter eller salte snacks trenger ikke være så avgjørende.
Det viser ny studie fra norske og svenske forskere i British Medical Journal.
For tidlig fødsel er en fødsel som skjer før 37 svangeskapsuke, og det kan være farlige for barnets helse både på kort og lang sikt.
Fra før er det kjent at røyking og overvekt påvirker risikoen for at kvinnen føder for tidlig, men flere faktorer spiller en rolle.
Selv om det er velkjent at gravides kosthold er viktig for fosterets vekst og utvikling, har det vært forsket lite på sammenhengen mellom kostholdsmønstre og fødselsutfall.
Kostmønsteret er viktig
Det har forskere fra Sahlgrenska akademin ved Gøteborgs universitet og Folkehelseinstituttet nå gjort noe med.
De står bak den nye studien, som omfatter 66 000 gravide i Den norske mor og barn-undersøkelsen.
Hovedfunnet er at kosthold påvirker risikoen for tidlig fødsel.
Forskerne har ikke undersøkt hvor mye av hver matvare gravide bør spise, men viser i analyser at selve mønsteret i kostholdet er viktig, altså hva slags mat det preges av.
- Må ikke kutte ut alt usunt
Resultatene overrasker en smule:
- Gravide kvinner er som regel motivert for å spise sunt. Men det er ikke avgjørende at gravide fullstendig kutter ut alle mulige usunne matvarer, for å redusere risikoen for tidlig fødsel.
- For den gravide er det viktigere å spise mer av grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, enn å unngå varer som sjokolade og chips, sier seniorforsker Anne Lise Brantsæter til forskning.no.
Hun forsker på kosthold, er medforfatter på den nye studien og arbeider ved Folkehelseinstituttet.
- Handler mye om sunn fornuft
Kvinnene i studien som kommer dårligst ut med hensyn til risiko for å føde før 37 svangeskapsuke, er de som skårer lavt på det grove og grønne kostholdsmønsteret.
Annonse
Det vil si de som sjelden spiser rå og kokte grønnsaker, frukt, fullkornsprodukter, nøtter og planteoljer.
Får du i deg nok av slike matvarer, spiller det mindre rolle for prematur-risikoen om du også har noen ukentlige pizzabiter eller sjokolader i kosten.
- Mye handler om sunn fornuft, om å ha balanse i kostholdet. Riktignok kan du ikke spise hva du vil, men det er helt unødvendig å unngå alt av usunne matvarer når man er gravid, sier Brantsæter.
- Det viktigste er at kvinnene spiser det som er anbefalt av grove kornprodukter og frukt og grønnsaker, for eksempel grov brød, fullkornsris og -pasta, fem om dagen av bær og frukt. De bør også følge rådene om å spise fisk og velge magre kjøttprodukter, legger hun til.
En annen studie av de samme 66 000 kvinnene, som ble publisert i januar, viser at et flertall av norske gravide ikke følger helsemyndighetenes anbefalinger.
Omtrent en av tre fikk i seg anbefalt mengde frukt (minst 300 gram/dag), færre enn én av ti spiser anbefalt mengde grønnsaker (minst 300-400 g/dag).
Og en av fem som fikk i seg anbefalt mengde fisk (mellom 300 og 450 g/uke)
Hvorfor grov og grønn kost gir lavere risiko for for tidlig fødsel er uklart.
Mulige spekulasjoner er at det er betennelsesdempende stoffer i frukt og grønnsaker og at man får sunnere tarmflora med mer grovt og grønt. Men det finnes ingen sikre forklaringer.
Annonse
Sammenhenger
Forskerne kan ikke si noe om et slikt kosthold også kan forebygge svært tidlige eller moderat tidlige fødsler.
Det de har funnet er en sammenheng mellom grovt og grønt kosthold og reduksjon av såkalt sene tidligfødsler, altså fødsler i uke 34 til 37 og dessuten for tidlig fødsel hos førstegangsfødende
Brantsæter understreker ellers at studien er observasjonell og dette innebærer at forskerne ser sammenhenger, men ikke kan fastslå endelig at for lite grovt og grønt i kostholdet er en direkte årsak til for tidlige fødsler.
- Da er det viktigere å fokusere på å spise mer grønt og grovt enn på hva man ikke bør spise. Det er viktigere å få i seg nyttige matvarer enn helt å unngå usunne matvarer, sier hun.
De tre kostholdsmønstrene
Kvinnene i den nye studien svarte spørsmål om livsstil, sykdom og helse tidlig i svangerskapet og om kostholdet da de var omtrent midtveis i svangerskapet.
Forskerne har gjennomført en analyse der det tas hensyn til hvilke matvarer vi ofte spiser sammen, På bakgrunn av dette har de kommet fram til tre kostholdsmønstre blant norske gravide: grovt og grønt kosthold, vestlig kosthold og tradisjonelt norsk kosthold.
De grove og grønne spiser mye grønnsaker, frukt, bær, sopp, nøtter, grovt brød, vegetabilsk olje, kylling og vann som drikke. Gravide i denne gruppen spiser sjelden loff, pizza og pølser.
De med tradisjonelt norsk kosthold har ofte kokte poteter og grønnsaker, fiskeprodukter, mager fisk, som torsk og sei, saus og grøt på bordet. Samtidig spiser disse lite pizza og kylling.
Annonse
Kvinner med såkalt vestlig kosthold spiser oftere potetgull, sjokolade, pommes frites, loff, kaker og drikker sukkerholdig brus, opplyser Brantsæter.
Referanser:
Englund-Ögge L, Brantsæter AL, Sengpiel V, Haugen M, Birgisdottir BE, Myhre R, Meltzer HM, Jacobsson B. Maternal dietary patterns and preterm delivery - results from large prospective cohort study. British Medical Journal, Februar 2014.