Snorking og svangerskapsdiabetes

Utover i graviditeten opplever en del kvinner plagsom snorking. Nå antyder forskere en forbindelse mellom snorking og økt risiko for svangerskapsdiabetes.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto.com)

I en ny amerikansk studie peker resultater mot at kvinner som rapporterte om hyppig snorking i forbindelse med graviditet, hadde større sannsynlighet for å utvikle svangerskapsdiabetes.

Hyppig snorking ble i studien definert som tre eller flere bråkete netter i uken.

Svangerskapsdiabetes er en tilstand der kvinner uten tidligere diagnostisert diabetes utvikler høye glukoseverdier (blodsukker) når de er gravide. Dette kan skape komplikasjoner, både for mor og barn.

Redusert oksygenopptak

- Snorking kan være et tegn på at luftstrømmen er for dårlig. Et redusert opptak av oksygen i blodet i forbindelse med søvn, kan forårsake en lang rekke hendelser i kroppen, sier lege og forsker Francesca Facco i et presseskriv fra universitetet.

- Søvnforstyrrelser i graviditeten kan påvirke hjerte- og karsystemet eller stoffskiftet på en negativ måte, fortsetter hun.

Facco legger også  til at betennelser i kroppen - og stoffskiftreendringer - kan bli framprovosert, noe som hun mener vil øke risikoen for diabetes eller dårlig sukkertoleranse.

Studien er utført av forskere ved amerikanske Northwestern University, Feinberg School of Medicine, og skal være den første som rapporterer om den mulige koblingen.

Tidligere forskning har vist at gravide som snorker kan øke risikoen for svangerskapsforgiftning, opplyser Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer.

Samtidig øker også faren for å bli rammet av søvnapnésyndrom på et senere tidspunkt.

Les mer om søvn i svangerskapet hos dette kompetansesenteret.

Hvorfor snorke som gravid? 

Snorking i graviditeten kan trigges av vektøkning og væskeansamlinger i kroppen, fordi dette kan øke “luftmotstanden”, går det fram av et pressskriv fra Northwestern University. Det blir vanskeligere å puste.

I Norge får om lag 8 av 1 000 gravide svangerskapsdiabetes Antallet har økt de siste 30 åra.

Dessuten opplever flere å få diabetes før graviditeten. Tar vi med kvinnene med type 1 eller 2 diabetes før graviditet, har rundt 14 av 1 000 nyfødte (1,4 prosent) hatt en mor med diabetes i svangerskapet, opplyser Folkehelseinstituttet.

(Foto: Colourbox.no)

189 kvinner som ble vurdert å være friske, deltok i den nye studien. De snorkende gravide hadde 14,3 prosent risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes, mens risikoen for ikke-snorkende var 3,3 prosent.

Funnene ble lagt fram torsdag på SLEEP 2009, det 23. årlige møtet til Associated Professional Sleep Societies.

Høyere diabetes 2-risiko

Babyer av mødre som har denne tilstanden risikerer høy fødselsvekt, hvilket kan skape problemer i forbindelse med selve fødselen, går det fram av presseskrivet fra Northwestern. 

Blodsukkernivåene til spedbarna kan i sin tur være lave. Barna kan havne i risikosonen for overvekt, samt utvikling av svekket sukkertoleranse eller metabolsk syndrom, senere i livet.

Svangerskapsdiabetes opphører normalt etter svangerskapet, men kvinner som har utviklet det, har høyere risiko for senere å pådra seg diabetes 2.

Les mer: 

Northwestern University, Feinberg School of Medicine

FHI: Diabetes - fakta om diabetes i svangerskapet
 
Haukeland universitetssykehus: Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer

Powered by Labrador CMS