Annonse

Hyppige fødsler gir oftere komplikasjoner

Kvinner som føder barn veldig tett har større risiko for komplikasjoner som spedbarnsdød, lav fødselsvekt eller for tidlig fødsel.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Britiske forskere har studert nesten 90 000 skotske kvinner som fødte sitt andre barn mellom 1992 og 1998, innen fem år etter sin første fødsel.

Selvstendig risikofaktor

Tidligere studier har vist at kvinner med et veldig kort intervall mellom svangerskap er mer utsatt for komplikasjoner som for tidlig fødsel, spedbarnsdød eller hemmet vekst under svangerskapet.

Disse studiene klargjør imidlertid ikke hvorvidt sammenhengen skyldes noe annet enn uheldige effekter av tidligere fødselskomplikasjoner, eller demografiske faktorer. I den nye britiske studien blir dette klargjort.

Konklusjonen er at små intervaller mellom fødsler er en selvstendig risikofaktor for to typer komplikasjoner: For tidlig fødsel og spedbarnsdød.

Ikke for hemmet vekst

Forskerne fant derimot at korte intervaller mellom fødsler ikke er en selvstendig risikofaktor når det gjelder hemmet vekst under svangerskapet.

Resultatene viste at kvinner som hadde et mindre enn seks måneders intervall mellom fødsel og unnfangelse, hadde en mye større risiko enn andre kvinner for å ha opplevd hemmet fostervekst, for tidlig fødsel eller spedbarnsdød under sitt første svangerskap.

Disse kvinnene var også oftere korte, ugifte, yngre enn 20 år, røykere og bosatt i fattige områder. For å utelukke effekten av tidligere fødselskomplikasjoner, omfatter undersøkelsen bare kvinner som fødte levende barn på termin ved første svangerskap.

Tidlig fødsel og spedbarnsdød

Hos disse kvinnene fantes det ingen sammenheng mellom intervallet mellom fødslene og hemmet fostervekst eller dødfødsler - etter at forskerne hadde luket ut faktorer som alder, sivilstatus, høyde, økonomisk situasjon, tidligere fødselsvekt og tidligere keisersnitt.

Korte intervaller var derimot en uavhengig risikofaktor for ekstremt tidlig fødsel, moderat tidlig fødsel og spedbarnsdød uavhengig av medfødte unormalheter, ved kvinnenes andre svangerskap.

- Kvinner bør informeres

Det antydes at årsaken til at korte intervaller mellom fødsler oftere fører til for tidlige fødsler, henger sammen med at bestemte proteiner i kroppen ikke rekker å komme tilbake til nivåene de hadde før graviditet.

- Vi foreslår at kvinner bør informeres om en liten, men signifikant høyere risiko for prematur fødsel og dødsfall, når de blir gravide på nytt like etter en fødsel, skriver forskerne.

Forskerne anbefaler også at prevensjonsråd bør gis til kvinner som har større sjanse for korte intervaller mellom fødsler; nemlig tenåringer og kvinner som har mistet sitt nyfødte barn.

- Viktigere å støtte

- Det er ingen her som sier til kvinnene at de ikke må bli gravide igjen med en gang. Det er få som ønsker å bli gravid igjen så kort tid etter, så når det skjer syns jeg det er viktigere å støtte kvinnene enn å fortelle dem om komplikasjoner, sier jordmor Randi Brøseth Nordli ved jordmorpoliklinikken på Rikshospitalet.

- Jeg har vært jordmor i 23 år, og jeg har ikke sett så mange som blir gravide på nytt innen et halvt år etter forrige fødsel. Men særlig muslimske innvandrerkvinner kommer fort tilbake til klinikken dersom de føder en jente. Får de en gutt, kan de gjerne vente flere år før de blir gravide igjen, sier Nordli.

Informerer om prevensjon

Selv om det ikke informeres om økt risiko for komplikasjoner ved tette fødsler, blir kvinner i Norge informert om at de kan bli gravide på nytt mens de ammer.

- Jeg tror alle fødeavdelinger nevner dette, i tillegg til at legen informerer om prevensjon ved seksukerskontrollen, sier Nordli.

Når det gjelder dødfødsler forteller hun at situasjonen er litt annerledes, men mest på grunn av kvinnens mentale helse.

- Det er ikke ønskelig at kvinnene blir gravide på nytt for å glemme det som har skjedd, sier Nordli.

Referanse:

G. C. S. Smith, J. P. Pell & R. Dobbie; Interpregnancy interval and risk of preterm birth and neonatal death: retrospective cohort study; BMJ Volume 327, side 313-16, 2003.

Powered by Labrador CMS