Folat og språkutvikling

Barn av mødre som tok folat rett før og mens de var gravide, hadde halvert risiko for å få svært forsinket språkutvikling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det norske Helsedirektoratet anbefaler alle kvinner som planlegger å bli gravide å ta tilskudd av B-vitaminet folat.

Grunnen er dokumentasjonen som finnes for at for lite folat tidlig i svangerskapet øker risikoen for ryggmargsbrokk hos barnet.

Folat finnes naturlig i blant annet brokkoli, spinat og andre dypgrønne grønnsaker, sitrusfrukter, bønner og grove kornvarer. Dette B-vitaminet lagres ikke særlig lenge i kroppen.

Nå viser en ny, norsk undersøkelse at folat også reduserer risioen for at barnet skal få svært forsinket språkutvikling ved treårsalderen.

Hjernens utvikling

Resultatene antyder at folat kan ha innvirkning på de aller tidligste fasene av hjernes utvikling i fosterlivet.

Undersøkelsen omfatter nærmere 40 000 barn fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet (FHI), og er den første i sitt slag.

Mødrene som tok tilskudd av folat fra fire uker før befruktning til åtte uker etter, hadde halvert risiko for å få et barn med svært forsinket språkutvikling ved tre år.

Dette er en relativt sjelden tilstand, og det var bare 0,5 prosent av barna i undersøkelsen som ikke hadde begynt å sette ord sammen til setninger ved tre år.

Andre vitaminer uten effekt

Forskerne fant ikke beskyttende effekt av folat på forsinket motorisk utvikling hos barnet.

For kvinner som tok andre vitaminer tidlig i svangerskapet, men ikke folat, fant de ingen effekt på språkutviklingen hos barnet. Folat etter uke åtte i svangerskapet hadde heller ikke noen effekt.

- Dette er et potensielt viktig funn for å forstå hvilke faktorer som påvirker hjernens tidlige utvikling, skriver FHI i en pressemelding.

Også andre faktorer kan ha betydning for svært forsinket språkutvikling, som for eksempel hørselsproblemer og utviklingsvansker.

- Det er også viktig å merke seg at det i de tidlige leveår er stor variasjonsbredde med tanke på når barn når forskjellige milepæler, skriver FHI.

- Må etterprøves

Christine Roth jobber ved Divisjon for psykisk helse ved FHI, og er førsteforfatter på forskningsartikkelen.

Hun opplyser at dette er den første studien i verden som ser på mors bruk av folat både før og rett etter befrukning, og forsinket språkutvikling.

- Til nå er det ingen studier som har hatt opplysninger fra et så stort antall kvinner hvor informasjon om bruk av kosttilskudd både før og under svangerskapet er samlet inn, sier hun i pressemeldingen.

Derfor understreker hun også at det er viktig at resultatene etterprøves i andre befolkningsundersøkelser, før man legger stor vekt på dem. 

Referanse:

Christine Roth, Per Magnus, Synnve Schjølberg, Camilla Stoltenberg, Pål Suren, Ian W. McKeague, George Davey Smith, Ted Reichborn-Kjennerud og Ezra Susser; Folic Acid Supplements in Pregnancy and Severe Language Delay in Children; JAMA, 12. oktober 2011; 306(14):1566-1573; doi: 10.1001/jama.2011.1433.

 

Powered by Labrador CMS