Barnet tjener på sunn svangerskapskost

Mødre som spiser sunt gjennom svangerskapet, føder barn med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer. Også risikoen for tidligfødte barn synker med et kolesterolreduserende kosthold.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er konklusjonene i et doktorgradsarbeid fra forsker og spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp ved Rikshospitalet Janette Khoury.

Khoury og hennes medarbeidere har testet ut vanlig norsk kosthold mot en kolesterolreduserende kost som besto av lite mettet fett i form av rent kjøtt, skummet melk, magre oster, fet fisk, olivenolje, rapsolje, nøtter, grove kornprodukter, frukt og grønt.

Resultatene viser at bare 0,7 prosent av kvinnene som spiste denne kolesterolreduserende kosten, fødte for tidlig. Av de mødrene som spiste vanlig norsk kost fødte 7,4 prosent for tidlig.

Fostrene i diettgruppen hadde tegn på at blodet strømmet lettere i navlestrengen midt i svangerskapet. Mødrene i diettgruppen hadde en merkbar lavere stigning både i totalt kolesterolnivå og nivå av det ugunstige kolesterolet LDL.

Det er første gang det er påvist at det går an å redusere denne kolesterolstigningen uten at det ser ut til å skade barnet.

Barnets fødselsvekt var ikke merkbart forskjellig mellom de to gruppene, heller ikke kolesterolnivået målt kort tid etter fødselen.

Studien er et samarbeid mellom avdeling for preventiv kardiologi ved Ullevål universitetssykehus og kvinneklinikken ved Rikshospitalet, samt avdeling for ernæring, Universitetet i Oslo.

(NTB)

Powered by Labrador CMS