Annonse
Det er stor forskjell på damers sexlyst i graviditeten. Kanskje kan det ha noe å si om de gikk på hormonprevensjon eller ikke da de falt for den vordende pappaen, ifølge en britisk studie. (Foto: NTB Scanpix)

P-piller kan påvirke om du har lyst på sex når du er gravid

Hvorfor mangler noen damer sexlysten når de er gravide mens andre mer enn gjerne vagger til køys? Tidligere bruk av hormonprevensjon kan gi svar, ifølge forskere.

Publisert

Noen damer sier at en het erotisk seanse er det siste de kan tenke seg når de er gravide, mens andre føler det stikk motsatte.

Når du blir gravid, stiger nivåene av hormonene progesteron og østrogen i kroppen, og de øker på fram til fødselen. Og det finnes forskning som tyder på at mannepreferansen hos gravide damer likner på den damer har når de går på p-piller eller annen prevensjon med hormoner som spiral eller sprøyter.

Det er blant annet denne forskningen som har inspirert en britisk studie om sexlyst i graviditeten. La oss si at det stemmer – at den seksuelle preferansen for en type menn samsvarer i svangerskapet og på prevensjonshormoner:

Vil kvinner som brukte slik prevensjon da de møtte for typen, ha mer lyst på mannen mens hun er gravid, enn de gravide som falt pladask for mannen mens de var i en naturlig hormonsyklus, har?

Det var dette forskerne stilte en gruppe gravide direkte spørsmål om, og resultatet tyder på at svaret er ja, ifølge open acces-studien fra tidsskriftet Archives of Sexual Behavior.

Flere studier, blant annet en som forskning.no tidligere har skrevet om, tyder på at damer faller for andre typer menn, gjerne mindre maskuline, når de går på p-piller sammenlignet med når de ikke gjør det.

Sammenlignet gravide

Forskerne tok med 84 gravide damer mellom 19 og 43 år i studien. 37 hadde gått på hormonprevensjon da de møtte partneren, mens resten hadde falt for typen uten slike hormontilskudd i kroppen.

De definerte seg som heterofile, levde i parforhold og hadde ikke brukt hormonpreparater i svangerskapet.

De fleste av dem var i andre trimester av graviditeten, det vil si i fjerde, femte og sjette måned. De ble naturlig nok spurt om de hadde brukt hormonprevensjon da de møtte partneren, før de fikk spørsmålet som går til kjernen av problemstillingen:

1. Hvor mye seksuell lyst har du følt overfor partneren din den siste uka?

… og det litt mer sensitive spørsmålet:

2. Hvor mye seksuell lyst har du følt overfor andre menn enn partneren din den siste uka?

Søylene til venstre viser lyst på partneren (svart: møttes uten hormonprevensjon og grå: møttes med hormonprevensjon). Søylene til høyre viser lyst på andre menn. (Foto: (Kilde: Skjermdump fra studien. K. D. Cobey et al.))

Kvinnene skulle gi svaret sitt i form av et tall på en skala med 100 poeng, der et høyt tall betyr mye lyst, og et lavt tall betyr lite lyst.

Ut fra resultatene ser ut til at damer som går på hormonprevensjon når de møter partneren sin, også har mer lyst på sex med denne mannen når de går gravide, sammenlignet den andre gruppen gravide, konkluderer forskerne.

Sjekket andre mulige årsaker

Forskerne fant ingen vesentlig forskjell på damenes lyst på andre menn under graviditeten. De tror at det kan forklares med kvinner kan møte menn i omgivelsene sine som hun kan bli tiltrukket av, uansett.  

Damenes alder hadde lite å si for forskjellene på sexlyst, og det hadde heller ikke utdanningsnivået deres. Om de hadde barn eller ikke, og hvor langt de var på vei i graviditeten, forandret heller ikke resultatet i særlig grad, ifølge forskerne. Akkurat det var de litt overrasket over. Fordi hormonnivået forandrer seg gjennom graviditeten, er det naturlig å tenke seg at dette ville ha noe å si for sexlysten.

Men så er det sånn at det er mye som kan innvirke på lyst. Depresjon, skam, negative tanker om deg selv, stress og et dårlig forhold til partneren din kan skyve seksualiteten nedover behovslisten.

Dessuten kan noen være litt engstelige for å ha samleie når de er gravide fordi fosteret er nærmeste nabo til mor og fars rytmiske sirkus. Men akkurat denne bekymringen skulle kunne gjelde for begge grupper av damer.

– Bør følges opp

Forskerne vil ikke si noe sikkert om hvilke hormonelle mekanismer som kan forklare forskjellene de fant mellom de to gruppene av gravide. De er rett og slett ikke sikre nok på dette, og oppfordrer til at det må forskes mer.

Forskerne er også forsiktige med å slå fast at hormoner i det hele tatt er årsaken til forskjellene mellom damenes sexlyst, selv om de tror at de kan være det.

De understreker også at de ikke skilte mellom typene av hormonprevensjon kvinnene hadde brukt på tidspunktet da de falt for den vordende pappaen. Kanskje kan forskjeller i mengden hormoner i legemiddelet ha noe å si for sexlysten i graviditeten? spør forskerne seg.

I tillegg skriver de at deres studie er den første som undersøker denne spesifikke sammenhengen mellom bruk av hormonprevensjon og sexlyst i svangerskapet. Derfor argumenterer de for at forskningen deres bør følges opp av studier med mange flere damer. For eksempel kunne de følge dem fra begynnelsen av parforholdet og så gjennom en graviditet.

Det ville også være interessant å vite mer om hvordan mennene oppfattet damenes sexlyst og hvordan deres egen sexlyst forandret seg – hvis den gjorde det, mener forskerne.

– For lite forskning på hormonprevensjon og sexlyst

De bruker dessuten anledningen til å kritisere det de mener er en mangel på god forskning om hvordan hormonprevensjon påvirker kvinnelig sexlyst.

– Når vi vet hvor viktig seksuell tilfredshet er for kvaliteten på et forhold og generelt velbefinnende, er mangelen på kunnskap og de sprikende funnene på dette emnet, helt uholdbart, skriver de i artikkelen.

Samtidig understreker forskerne at de ikke er talspersoner mot hormonprevensjon, fordi det å bruke slik prevensjon er et personlig valg der enhver vurderer fordelene mot mulige ulemper.

Og kanskje vil kunnskapen om hvordan kvinnens sexlyst kanskje kan forandre under en graviditet være det som skal til for at paret unngår at det blir et stort problem i forholdet, håper forskerne. 

Referanse:

K. D. Cobey mfl: Hormonal Contraceptive Use During Relationship Formation and Sexual Desire During Pregnancy. Archives of Sexual Behavior, november 2016. Publisert på nett 24. desember 2015.

Powered by Labrador CMS