Annonse

Romuværet er over oss!

Gasstormen fra gårsdagens eksplosjon på sola er allerede over oss. Det betyr at den har nådd jorda på rekordfart.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det kan ta alt fra én til tre dager før gasskyen når fram til jorda, fortalte Pål Brekke i går. Men den første delen av skyen traff planeten vår bare 19 timer etter at det smalt på solas overflate. Det betyr at den gigantiske gassladningen har sust igjennom rommet med enorm fart.

Dette er en av de raskeste gasstormene noensinne, bare slått av gigantstormen i 1859, skriver Brekke i dagens pressemelding.

Romuværet var over oss så kjapt at astronomene først trodde det kunne dreie seg om en bølge fra et mindre utbrudd på søndag.

Men nå er de sikre: det er stormen fra tirsdagens smell som har ankommet, og den er superkraftig.

- Sjokkfronten som traff jordas magnetosfære var i klasse G5 - sterkeste type - men den var kort, og varte bare noen timer, forteller Brekke.

Små skader

"De hvite prikkene på bildene er forstyrrelser fra de høyenergetiske protonene som hagler inn mot jorda. (Foto: SOHO, NASA)"

Den geomagnetiske stormen har allerede løyet, og skadene på satellitter, elektronikk og kraftnett blir mindre enn ekspertene hadde forventet.

Den japanske satellitten Kodema har visst fått noen problemer, og partikler med høy energi fra skuren i går skal ha nådd helt ned til bakken enkelte steder. Slike skurer kan påvirke elektronikken vår. De kan også være skadelige for romfarere, så mannskapet på romstasjonen har flyttet inn i den mest beskyttede delen av anlegget.

Nordlys

Noen er kanskje litt skuffet fordi de hadde gledet seg til et spektakulært nordlys i natt. I så fall kan de trøste seg med at magnetfeltet i gasskyen hadde omtrent samme retning som jordas magnetfelt. Siden begge pekte mot nord, ble ikke vekselvirkningene mellom feltene så store, og det ville ikke blitt rare nordlyset uansett.

Dermed ser det ut til at det verste av uværet fra rommet er over for denne gangen, men satellitter og strømkabler bør kanskje ikke føle seg så alt for trygge. Før eller senere kommer en solstorm som til og med slår rekordene fra 1859. Det er bare ingen som vet helt når.

Powered by Labrador CMS