Solas magnetfelt snur snart

Om tre-fire måneder snur solens magnetfelt, og vi er i midten av solas elleveårige syklus.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er nå i midten av det forskerne kaller den 24. solsyklusen siden observasjonene av solflekker begynte i 1755.

Det betyr at solas magnetiske aktivitet nå nærmer seg toppen, før den roer seg sakte men sikkert ned de neste 5,5 årene, før neste syklus begynner.

At dette skjer om tre-fire måneder er det Todd Hoeksema ved Stanford University som slår fast, etter å ha studert data fra Wilcox Solar Observatory.

Det som skjer nå er at solas magnetiske poler blir svakere og svakere helt til de forsvinner helt, og så oppstår de igjen, men da har de byttet plass.

Heliosfæren, som er det området som påvirkes av solvindene og solas magnetfelt, strekker seg milliarder av kilometer ut forbi Pluto.

Når solas magnetiske poler bytter plass, så påvirker det hele heliosfæren, og endringene beveger seg som bølger gjennom hele dette feltet.

Fare for solstormer

Nå som aktiviteten på sola er høy, er det også risiko for solstormer.

En solstorm er en strøm av ladede partikler som slynges ut fra sola i stor hastighet etter en eksplosjon på stjernens overflate.

Når partikkelstrømmene kommer inn i jordas atmosfære, kan de forstyrre og overbelaste strømmen som går i elektriske systemer.

Her kan du se en video av en solstorm i april 2012:

Og her kan du se partikkelstrømmen som sendes ut fra solen i et utbrudd, og som beveger seg gjennom verdensrommet og til slutt treffer jorda, den lille blå kula til høyre:

Solas magnetfelt-bytting påvirker også det forskerne kaller det heliosfæriske strømningssjiktet.

Det er et “flatt” felt med elektriske strømninger som strekker seg ut fra solas ekvator. Feltet er omtrent 100 000 kilometer tykt og strekker seg milliarder av kilometer utover.

Elektrisiteten dannes av solas roterende magnetfelt og er svært svak, men likevel interessant for forskerne fordi feltet er så enormt stort.

Når solas magnetiske poler bytter plass skaper dette bølger i strømningssjiktet, og når jorda fyker gjennom verdensrommet i banen sin rundt sola, så flyr vi også gjennom det bølgede strømningssjiktet.

Bølgene kan gjøre jordas romvær ustabilt, og vi kan få mer nordlys, magnetiske stormer, forstyrrelser i Jordens ionosfære, økning av høyenergipartikler i magnetosfæren, sterke elektriske felt og strømmer i ionosfæren og magnetosfæren.

Det kan påvirke kommunikasjon både i rommet og her på jorda.

Lenke:

Pressemelding fra NASA

Powered by Labrador CMS