Annonse
Chauvet-grotten ble oppdaget i 1994 og inneholder de eldste figurative hulemaleriene vi kjenner til i verden. De imponerende kunstverkene ble lagd 25 000 år før istiden tok slutt. (Foto: Det franske kulturdepartementet)

Slik malte mennesker for 36 000 år siden

En halv milliard kroner har franske myndigheter brukt på å vekke til live en gammel kunstverden. Resultatet begeistrer.

Publisert

Tre grotteforskere oppdaget i 1994 det som viste seg å være verdens eldste kunstgalleri.

For ett år siden ble denne kunstutstillingen i Grotte Chauvet-Pont d’Arc i Sør-Frankrike åpnet for publikum. Det dreier seg om en perfekt laget replika, bygd noen få kilometer fra den originale grotten. Alt gjenskapt av forskere og kunstnere i fellesskap.

Kunsten i Chauvet-grotten er dobbelt så gammel som steinalder-kunstverkene i den kjente Lascaux-grotten i Dordogne i Sørvest-Frankrike. Likevel er det ikke alderen som imponerer mest i Chauvet-grotten.

Mer enn noe er det steinaldermenneskenes billedkunst-ferdigheter som slår de besøkende.

Neshorn i kamp. Andre grotter med hulemalerier har gjerne bilder av hester, kveg og mammuter. I Chauvet-grotten finnes i tillegg bilder av utdøde dyr som huleløve og hulebjørn og hulehyene.
I alt 13 ulike dyrearter er avbildet på veggene i Chauvet-grotten.
Steinalderkunstnerne har klart å gi bildene et gjennomskinnelig og tredimensjonalt preg. De har lyktes med å skape opplevelse av at dyrene beveger seg. Det siste har de oppnådd gjennom å bruke en teknikk der de legger skygge i ytterkanten av bilder. (Foto: (Alle bilder: Det franske kulturdepartementet))

Replikaen er bygget for å hindre at de fantastiske bildene i Chauvet-grotten lider samme skjebne som kunsten i Lascaux-grotten, der fuktigheten fra pusten til tusenvis av besøkende gjorde at steinalderbildene ble dekket av algeslim. Lascaux-grotten ble stengt for besøkende i 1963 og replikaen av den åpnet i 1983.

I Chauvet-grotten får i dag bare forskere slippe inn. Men filmskaperen Werner Herzog fikk for noen år siden komme ned i grotten noen få dager sammen med to medarbeidere. I 2010 presenterte han 3D-dokumentarfilmen Cave of Forgotten Dreams som høstet mye ros og flere priser. 

En norsk tilskuer vil lett dra kjensel på villreinen, som må ha vært et attraktivt bytte for steinaldermenneskene i Sør-Frankrike for 36 000 år siden.
De 36 000 år gamle kunstverkene viser at steinalderfolkene mestret å male bilder som imponerer også i dag. Bildene som ble malt 25 000 år før istiden tok slutt, minner i dag kanskje aller mest om godt utført tegneseriekunst.

Kopien av Chauvet-grotten er ned til millimeteren lik originalen.

Tusener av fotografier og lasermålinger er brukt for å kunne gjøre den så identisk som mulig originalen. Alt fra fargene på berg og bilder til temperaturen og fuktigheten i lufta inne i grotta, er den samme som i originalen. Alt gjenskapt av forskere og kunstnere i fellesskap.

Som i de fleste andre huler med steinalderkunst, finnes det ikke mennesker avbildet på veggene i Chauvet-grotten. Men avtrykk av menneskehender finnes flere steder.
Hester er det mange av blant dyrene i Chauvet-grotten. Alle bildene er anslått til å være om lag 36 000 år gamle. Men inne i grotten er det også noe fotspor i sanden som forskere har slått fast at må være ti tusen år yngre. Det er fotsporene til et barn. Etter at denne ungen gikk alene rundt i grotten for 26 000 år siden, har ingen vært der inntil 1994.
En hunnløve, en bison og noe som kan være et kvinnelig kjønnsorgan. Et bilde med tre elementer, som har fått enkelte til å spekulere på om det vi ser er en slags minotaur.

Sébastion Mathon, forskeren som for 12 år siden tok initiativet til å bygge replikaen ved elven Ardéche noen mil nord for byen Avignon, avviser overfor den britiske avisa The Guardian at kopien først og fremst er bygd som en turistattraksjon:

– Dette er et vitenskapelig og kulturelt prosjekt, men med turistpotensial, sier Mathon.

Både The Guardian og flere andre medier sparer ikke på superlativene når de beskriver det Frankrike har fått til med den nye replikaen av Chauvet-grotten. Skal du til Sør-Frankrike, er det et tips å forsøke å besøke Chauvet-grotten på et tidspunkt hvor det ikke er så mange andre der. Da blir opplevelsen enda sterkere.

Det franske kulturdepartementet har laget et eget nettsted for Chauvet-grotten. Her kan du bli med på en interaktivt tur rundt i den opprinnelige grotten. Du finner også mye informasjon og historier om hvordan forskere og kunstnere har opplevd møtet med grotten og steinalderkunsten. Klikk nede til venstre om du vil bytte fra fransk til engelsk tekst.

Powered by Labrador CMS