Lager sæd i laboratorium

For første gang har forskere klart å lage menneskelig sæd i et laboratorium. De mener sædproduksjonen kan gjøre det lettere å forstå fruktbarhetsproblemer hos menn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Studien er gjort ved Newcastle University og NorthEast England Stem Cell Institute og er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Stem Cells and Development.

Professor Karim Nayernia ledet studien, og sier i en pressemelding at den laboratorieproduserte sæden kan brukes til å forske på hva som forårsaker dårlig sædkvalitet og hvordan dette skjer.

- Dette vil blant annet gjøre at forskere kan studere hvordan reproduksjonsceller påvirkes av giftstoffer, sier Nayernia.

"For første gang har forskere greid å lage sæd i et laboratorium, men de skal foreløpig ikke bruke den til å lage barn. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"
"For første gang har forskere greid å lage sæd i et laboratorium, men de skal foreløpig ikke bruke den til å lage barn. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"

Han nevner at man nå kanskje kan finne ut hvorfor unge gutter med leukemi som gjennomgår cellegiftbehandling kan bli sterile ut livet. De håper også at man kan finne ut mer om hvordan genetiske sykdommer videreføres fra foreldre til barn.

Skal ikke lage barn

Den laboratorieproduserte sæden skal ikke brukes til å lage barn. Det er ulovlig, ifølge britisk lov, og forskerne mener det heller ikke er særlig interessant.

De sier de bare skal studere sædproduksjonsprosessen som en modell for forskning.

- Vi skjønner at noen kan være bekymret, men dette betyr ikke at vi nå kan lage mennesker i en skål, og vi har heller ikke tenkt til å prøve.

- Arbeidet vi gjør er en metode for å forske på hvorfor noen er sterile, og hva som forårsaker det. Hvis vi skjønner mer av hva som skjer, kan det hjelpe oss med å behandle sterilitet, avslutter professor Nayernia.

Selv om arbeidet ikke skal brukes til fruktbarhetsbehandling mener forskerne at produksjonsmetodene, i kombinasjon med andre behandlinger, kan hjelpe sterile menn til å en dag kunne få sine egne barn, men sier dette ligger minst ti år frem i tid. 

Les mer:

Pressemelding fra Newcastle University, med illustrasjonsvideo av sædproduksjonen

Mer informasjon om sædproduksjonen fra NorthEast England Stem Cell Institute

 

 

Powered by Labrador CMS