Når himmelen er blå, skyldes det at lyset fra solen blir spredt på en spesiell måte når det passerer atmosfæren. (Foto: Colourbox)
Når himmelen er blå, skyldes det at lyset fra solen blir spredt på en spesiell måte når det passerer atmosfæren. (Foto: Colourbox)

Hvorfor er himmelen blå?

Spør en forsker: Himmelen kan ha mange farger: Blå, gul, rød, lilla, svart – og til og med grønnlig. Hvordan kan himmelen kan skifte farge på denne måten?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Himmelen kan alltid fascinere oss mennesker.

Vi setter pris på at den er blå. Når den den er lilla i solnedgangen, tar vi bilder i håp om å fange litt av magien.

Men hvorfor skifter himmelen i det hele tatt farge?

Sollys inneholder alle farger

Det vi ikke vet, vet John Cappelen. Han er seniorklimatolog ved Danmarks Meteorologiske Institut og har full oversikt over himmelens flyktige farger.

– Fargene oppstår fordi det lyset som når øyet vårt, først blir modifisert. Vi kan jo begynne med å se på hvorfor himmelen er blå, sier Cappelen.

Han forteller at sollyset inneholder alle farger og derfor fremstår som hvitt.

– Men når lyset passerer molekylene i atmosfæren, blir det spredt, sier Cappelen.

Atmosfæren sprer fargene forskjellig

Meteorologen forteller at molekylene i atmosfæren sprer noen farger mer enn andre:

  • De blå og fiolette farger blir spredt mye
  • De grønne fargene blir spredt litt mindre
  • De gule og røde blir stort sett ikke spredt

– Når vi ser på himmelen, vil det lyset som når øynene våre, være det blå lyset, fordi det spres mest. Derfor ser himmelen blå ut, sier Cappelen.

Han forteller dessuten at himmelen er svart om natten fordi det på det tidspunktet ikke er noe sollys som molekylene i atmosfæren kan bryte. Derfor får himmelen samme farge som verdensrommet – svart.

Rød solnedgang

Atmosfæren bærer også skylden for at himmelen blir rød, lilla og oransje når solen går ned.

– Himmelen får andre farger enn blå når solen ikke er så høyt på himmelen. For da må lyset gjennom et mye tykkere lag av atmosfæren.

– Det betyr at molekylene sprer det blå eller grønne lyset så mye at bare det gule og røde er tilbake, forklarer Cappelen.

Derfor er det de røde delene av lyset som når øynene våre om kvelden.

Kan himmelen være gul?

Noen ganger er himmelen ikke bare blå. Den er mørkeblå – nesten grå. Det er den når det er skyer på himmelen. For skyer påvirker også lyset fra solen.

– Skyer er svevende vanndråper. Når lyset skal gjennom dem, fungerer de som et «grå-filter» som gjør at himmelen kan anta forskjellige nyanser, sier Cappelen.

Han forteller om et fenomen hvor himmelen blir gul, i retning av det grønne. Videnskab.dks leser David Nguyen har opplevd dette og sendt oss et spørsmål:

“I dag, 2. juli 2011 kl. 9:30, var jeg ett av mange andre øyenvitner som så en gul himmel. Den forsvant igjen kl. 10:07 etter en halv time med regn og torden”, skriver David Nguyen og undrer seg over hva som er skjedd med himmelen.

Sky-fjell farget himmelen

Cappelen husker godt det forunderlige himmelfenomenet.

– Det stemmer! Det var det mange som opplevde. Men hva var det som skjedde? Svaret er litt komplisert.

– Himmelen var dekket av et lavt skylag, og over det var det tolv kilometer høye “sky-fjell”. Da dette skjedde holdt solen på å gå opp i øst, og lyset farget “sky-fjellene” gule.

– Men sett gjennom det lave skydekkets “gråfilter” fikk himmelen en gul-grønn nyanse, forteller Cappelen.

Sollys

Det er farlig å se direkte på solen med det blotte øye, selv i korte perioder. Det skarpe lyset vil varme opp netthinnen og kan forårsake permanente skader i form av blindhet eller blinde flekker i synsfeltet.

Siden det ikke gjør vondt, blir man ikke umiddelbart oppmerksom på at synet holder på å bli ødelagt.

Referanse:

Danmarks Meteorologiske Institut

________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS