Spør en forsker: Er det ufarlig å avfyre våpen opp i luften?

SPØR EN FORSKER: I Libya skyter opprørere opp i luften for å feire framgang. Men hva skjer egentlig med prosjektilene når de faller ned? Vi finner svar i forskningen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Enkelte steder i verden er det vanlig å feire med å skyte opp i lufta. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Farlig feiring

På engelsk kalles tradisjonen med å avfyre våpenet sitt i forbindelse med for eksempel nyttår, bryllup og lignende for «celebratory gunfire». Tradisjonen er kulturelt akseptert på Balkan, i Midtøsten, regioner i det nordlige India samt Pakistan og Afghanistan. Dessuten er det også utbredt i Puerto Rico og visse områder i USA.  (Kilde: Wikipedia)

Våpenekspert Julian Hatcher har ved tester registrert at et fallende kaliber .30 prosjektil vil ha en terminalhastighet på 90 m/s. Kaliber .50 prosjektiler vil ha en terminalfart på 150 m/s. En fallhastighet på 60 m/s er nok til å penetrere det menneskelige kraniet. (Kilde: Wikipedia.)

Libyske opprørere har hatt medgang og motgang. Når det er grunn til å feire, ser vi på TV at de skyter opp i luften.

Det har fått Allan Kimmer Jensen til å lure: “På jobben har vi diskutert hva som skjer man skyter opp i luften. For det som blir skutt opp, må da komme ned igjen – og være temmelig farlig”.

Han lurer på hvor langt fra avfyringsstedet prosjektilet havner, og om det er farlig når det faller ned.

Et par kilometer unna

Spørsmålet sendes til forsker Ulrik Ingerslev Uggerhøj ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus universitet.

– Hvor prosjektilet lander, avhenger av hastigheten, vinkelen det blir avfyrt i og vinden, forteller han.

– Hvis det er lite vind, vil prosjektilet falle i en parabelbane. Sannsynligvis vil det lande et par kilometer unna, forklarer Uggerhøj.

En parabel er en krum linje.

Mindre fart på vei ned

Men hvor farlig prosjektilet er når det faller ned, er han mer i tvil om.

– Prosjektilet vil ha mindre fart når det faller ned enn når det går opp. Det vil miste fart på vei opp og bare gjenvinne en del av farten når det faller igjen.

– Men hvor farlig det er, vet jeg ikke. Det må man spørre militærfolk om, sier Uggerhøj.

Stor dødelighet

Seniorsersjant Jesper Dueholm ved Hærens Kampskole er ikke i tvil om at det er en farlig tradisjon.

Han forteller at det er livsfarlig å bli truffet av et fallende prosjektil. De faller typisk med 50-75 meter i sekundet.

– En undersøkelse fra Los Angeles med 118 pasienter som var truffet, viste at opp til 32 prosent av ofrene døde og 51 prosent fikk alvorlige skader.

– Det er altså farligere å bli rammet av et prosjektil ovenfra enn forfra, hvor dødeligheten bare er seks prosent, sier Dueholm.

Den høye dødeligheten henger sammen med at man ofte blir truffet i hodet.

Lite sannsynlig å bli truffet

Til gjengjeld er risikoen for å bli truffet svært liten.

– Heldigvis blir svært få rammet. Hvis man vil treffe én person innenfor det området hvor prosjektilet kan falle, må man statistisk sett skyte 40-80 millioner kuler opp i luften, sier Dueholm.

Han forteller at risikoen dessuten er avhengig av prosjektilet og det våpenet man bruker. 

Skutt gjennom kirketak

Fire år gamle Marquel Peters ble drept av en kule som ble avfyrt opp i luften under nyttårsfeiringen i 2009. Gutten satt på benken i sin lokale kirke i Decatur, Georgia, USA, da han ble rammet av prosjektilet – som altså gjennomboret taket i kirken før det traff gutten i hodet.

I mars 2011 vedtok delstaten Georgia å iverksette informasjonskampanjer for å opplyse statens borgere om farene ved denne tradisjonen.

Kilder:

Angelo N. Incorvaia mfl: Can a Falling Bullet Be Lethal at Terminal Velocity? Cardiac Injury Caused by a Celebratory Bullet. Ann Thorac Surg 2007;83:283-284

4-year-old killed by celebratory bullet, The Atlanta Journal-Constitution 1.1.2010

Powered by Labrador CMS