Alt i alt mener tannlegene at innføringen av fluortannkrem var litt av en revolusjon. (Foto: Colourbox)

Spør en forsker: Er fluor i tannkrem farlig?

Fluor er en giftig gass, så hva gjør den i tannkremen vår? Vi ser nærmere på tannlegenes vidundermiddel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta:

Hvis du spiser en hel tube tannkrem på en gang, kan du få fluoridforgiftning, noe som gir symptomer som kvalme, magesmerte og oppkast.

I en hel tube tannkrem er det maksimalt 0,15 gram fluorid (EUs grenseverdi). Du må innta ett gram fluorid på en gang for at forgiftningen skal bli livstruende. Det tilsvarer om lag 6,5 tuber tannkrem.

Kilde: Alan Richards

Fakta:

I andre land (USA, England, Irland med flere) tilsetter man fluorid i drikkevann, normalt med en konsentrasjon på 1 enhet per million.

I USA har det vært tilfeller av akutt fluoridforgiftning, fordi det var tilsatt for mye av det til drikkevannet.

I Danmark kan den naturlige konsentrasjonen av fluorid i drikkevann variere mellom 0,1-0,2 enhet per million, avhengig av hvor i landet du er. Fluorid finnes altså alltid i drikkevann, men ikke i skadelige mengder.

Kilde: Alan Richards

Fakta:

Slik virker fluorid:

• Tannemaljen blir fluoren mer motstandsdyktig mot syreangrep.

• Kariesangrep kan stanses i en tidlig fase.

• Små hull kan repareres.

Videnskab.dk har mottatt flere henvendelser fra lesere som er bekymret for fluor i tannkremen.

En av dem, Ulrik Johansen, skriver:

«Det har i det siste vært mye snakk om fluorstoffer i emballasje, som skal være hormonforstyrrende og gi kreft. Da kom jeg til å tenke på fluoren i tannkrem og munnskyll. Er den skadelig for oss i de mengdene disse produktene inneholder?»

Svært små mengder

Vi spør Alan Richards, som er førsteamanuensis i tannsykdomslære på Institut for Odontologi på Aarhus universitet.

Richards har forsket i bruken av fluor mot hull i tennene.

Han forteller at vi ikke bør bekymre oss.

– Fluortannkrem er ikke farlig fordi mengden fluor er så liten, sier forskeren, som forteller at det bare er på folkemunne stoffet heter fluor. I virkeligheten inneholder tannkremen nemlig fluorid.

Det stoffet har lite å gjøre med den farlige gassen fluor eller hormonforstyrrende fluorstoffer.

Store mengder kan være farlig

Fluorid er imidlertid ikke et helt uskyldig stoff. Sterke konsentrasjoner har blant annet vært brukt som rottegift.

I Europa bruker vi, ifølge Richards, imidlertid svært små mengder fluor i tannkremen. 100 gram tannkrem kan ikke inneholde mer enn 0,15 gram fluorid.

Hvis du spiser hele tuben, kan du få vondt i magen. Mens for å komme i livsfare må du få i deg seks og en halv tube.

Det vet forskerne, fordi det har vært tilfeller hvor folk har inntatt fluorid via rottegift eller andre sterke oppløsninger. I noen tilfeller for å begå selvmord.

Små barn, små mengder

Tannkremen din har ofte en advarsel om at små barn ikke bør få i seg mer enn små mengder. Faktisk sier tannlegene at småbarn ikke bør få mer tannkrem enn det som kan ligge på lillefingerneglen deres.

– Hvis barn gjentatte ganger bruker store mengder tannkrem, kan det ha en effekt på de tennene som ikke har brutt ut enda, sier Alan Richards.

Dette kalles fluorose. Det er ikke farlig, men forstyrrer produksjonen av emalje. Man kan se at tennene er rammet av fluorose ved at det er dannet et hvitaktig, misfarget lag på dem.

Barn kan dessuten, akkurat som de voksne, bli syke av å få i seg for mye tannkrem.

Færre hull i tennene

Alt i alt mener tannlegene at innføringen av fluortannkrem var litt av en revolusjon, forteller Richards.

– For 20–30 år siden var det vanskelig å finne noen unge mennesker som ikke hadde hull i tennene. På 1950-tallet kunne man få et gebiss i konfirmasjonsgave. I dag har halvparten av ungdom mellom 15 og 16 år ingen hull, sier forskeren, og forteller at utviklingen er den samme i alle land hvor man i dag bruker fluortannkrem.

Han påpeker at fluor har vist seg å være så effektivt at forskerne i dag av etiske grunner ikke får lov til å gjennomføre forsøk hvor en kontrollgruppe barn bruker tannkrem uten fluor.

Godt dokumentert effekt

Alan Richards understreker imidlertid at han synes det er bra at det finnes tannkrem uten fluor, for da har forbrukerne et valg.

– Vi tannleger kan bare anbefale å bruke tannkrem med fluorid, fordi det er virkelig veldokumentert at det fungerer, sier forskeren.

Han forteller imidlertid at det kan være vanskelig å unngå fluorid helt. Stoffet finnes i for eksempel te og fiskehermetikk og fra naturens side også i drikkevannet. I noen land tilsettes ekstra fluorid i drikkevannet.

Fører ikke til kreft

Alan Richards forteller at man i England har gjennomført en omfattende undersøkelse av sammenhengen mellom fluorid i drikkevannet og kreft.

Undersøkelsen ble iverksatt fordi den britiske befolkningen la press på politikerne.

Den viste at det ikke var noen sammenheng. En lignende undersøkelse er gjennomført i USA, med samme resultat.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS