Spiseforstyrrelser rammer gutter

Halvparten av unge gutter mellom 12-19 år er misfornøyde med egen kropp og vekt, viser en ny undersøkelse. 20 prosent av guttene i denne gruppen står i fare for å utvikle spiseforstyrrelser.

- Gutter opplever ofte at det er svært skambelagt å fortelle at de sliter med spiseforstyrrelser, fordi dette liksom er en sykdom som gutter ikke har, sier professor og ekspert på spiseforstyrrelser, Finn Skårderud til NRK.

Han mener det er en myte at spiseforstyrrelser er en «jentelidelse», og at man må sette inn ressurser for å fange opp gutter som også sliter med denne sykdommen.

Skårderud mener det er viktig at helsepersonell også skaffer seg mer kunnskap om hvordan spiseforstyrrelser arter seg for guttene.

- I dag er kroppsidealet for gutter ekstremt, sier stipendiat ved Modum Bad og Norges idrettshøgskole, Solfrid Bratland-Sanda.

- Gutter skal ha en definert kropp - de skal være muskuløse, men samtidig være slanke og ha lite underhudsfett. De færreste unge gutter klarer å oppnå dette naturlig, mener hun.

(NTB)

Powered by Labrador CMS