Etter primærvalgene kan algoritmen brukes til å spå om det blir Hillary Clinton, Donald Trump, Bernie Sanders eller Marco Rubio som blir USAs neste president. (Foto: James Glover / Randall Hill / Jim Young / Chris Keane / NTB Scanpix)

Forskere vil regne ut hvem som blir USAs neste president

Metoden kan også brukes for å avgjøre mobilkrigen mellom Samsung og Apple.

Forskere fra Stanford University, University of Maryland og Microsoft Research har skapt en algoritme som kan løse et hundre år gammelt problem – og samtidig spå hvem som vinner årets presidentvalg i USA.

Problemet er en øvelse i i spillteori som kalles «Colonel Blotto» og er blitt brukt for å forutsi resultatet i en konflikt mellom to parter, som et presidentvalg eller en situasjon hvor to bedrifter forsøker å selge samme produkt i samme område. Spillet har manglet en endelig løsning fra det ble skapt i 1921, frem til nå.

Spillet setter to motstandere opp mot hverandre og tvinger dem til å plassere ut en begrenset mengde med ressurser til en rekke områder. Spillerne må gjøre dette uten noen kunnskap om motstandernes strategi. Spilleren som bruker flest ressurser i ett område får kontroll over området, og spilleren som får kontroll over flest områder vinner spillet.

- Gitt at vi har nok informasjon om et gitt scenario kan vi bruke algoritmen vår til å finne den beste strategien for mange typer ledere, som politiske kandidater, sportslag, bedrifter og militære ledere, sier førsteamanuensis Mohammed Hajiaghayi ved University of Maryland i en pressemelding.

Spillteori om markedsandeler

Spillet er blitt brukt for å forutsi presidentvalg med varierende hell. Ressursene i spillet er da alt fra penger i valgkassen til valgkampmedarbeidere og tid kandidaten bruker på å snakke om området. Det vanligste er likevel at det brukes for av firma som ønsker å ta markedsandeler fra andre firma som selger samme produkt på samme sted, som Samsung og Apples pågaende konflikt for å bli størst på mobilmarkedet i Norge.

«Colonel Blotto» er et spill med enkle regler og like kompliserte utfall. Spillerne kan velge mellom en nesten uendelig rekke med strategier dersom spillet omfatter nok ressurser og områder. Algoritmen til Hajiaghayi forutsir en situasjon hvor begge spillere har brukt den beste strategien de kan bruke, gitt motstanderens strategi.

Venter til det faktiske valget

Algoritmen er ennå ikke blitt brukt for å spå markedsomveltninger eller hvem som blir USAs neste president, men forskerne er klare til å forsøke.

- Algoritmen vår fungerer bare for to motstandere, så vi må vente til primærvalgene er over før vi kan forsøke dette, sier Saeed Seddighin, en av doktorgradsstudentene som har vært med på å lage algoritmen.

Forskerne har heller ikke forsøkt å bruke algoritmen til å se hvem som vil komme seirende ut av de amerikanske demokratiske primærvalgene, selv om det nå bare står mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders.

Powered by Labrador CMS