Spedbarn bør sove på rygg

Folkehelseinstituttet går ut med en advarsel mot å la spedbarn sove på magen, etter at den svenske forfatteren Anna Wahlgren anbefaler at spedbarn sover på magen i sin nye bok "Sove hele natta".

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Å la spedbarn sove på magen øker faren for krybbedød betydelig, sier Camilla Stoltenberg, divisjonsdirektør ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, i en pressemelding.

Folkehelseinstituttet rapporterer at økende bruk av mageleie gjennom 1970 og 1980-tallet førte til en dramatisk økning av krybbedød i Norge. I 1989 nådde vi en topp med 142 dødsfall.

- På 1990-tallet gjennomførte vi nasjonale kampanjer rettet mot foreldre for å få spedbarn til å sove på ryggen. Fra begynnelsen av 1990-tallet er antall dødsfall redusert til under 20 spedbarn i året, heter det i pressemeldingen.

I den svenske forfatteren Anna Wahlgrens nye bok anbefales det å la spedbarn ligge på magen når de sover. Hun nevner også faren for “kvelende oppkast” som grunn til å unngå ryggleie.

Forfatteren hevder at den økte faren for krybbedød ved å sove på magen er liten, og anbefaler å kjøpe en pustealarm heller enn å “ofre spedbarnas gode søvn”.

- Tanken om å unngå at barna skulle få oppgulp i vrangstrupen var en av årsakene til at helsepersonell anbefalte mageleie i sin tid, og som førte til mange krybbedødsfall over hele verden. Pustealarmer ble også prøvd, men har aldri vist seg å være effektiv forebygging mot krybbedød, sier Stoltenberg.

- Spedbarn kan gjerne ligge mye på magen eller på siden så lenge de er våkne. Det er god trening. Men når de sover skal de ligge på ryggen. Det er god forebygging av krybbedød, sier Stoltenberg.

Powered by Labrador CMS