Mindre syk med god søvn

Tenåringer som sover mer, får sjeldnere forkjølelser, influensa og omgangssyke, mener forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.com)

Det finnes mye forskning som knytter dårlig søvn til helseproblemer. Et anstrengt forhold til Jon Blund kan på sikt øke risikoen for både hjerte- og karsykdommer, høyt kolesterol, fedme og depresjon.

Men utsikter for helsetrøbbel i framtida er kanskje ikke det mest virkningsfulle midlet man har til å skremme ungdommen i seng.

Å slippe unna omgangssyka som truer fire dager før juleballet, er kanskje en annen sak, spekulerer Kathryn Orzech fra Bradley Hospital Sleep Research Laboratory.

Hun og kollegaene konkluderer nå med at timene under dyna nettopp kan hjelpe her: Mer søvn henger sammen med lavere risiko for å ende opp med akutte sjuker som forkjølelse, influensa og omgangssyke, skriver de i oktoberutgaven av Journal of Sleep Research.

Sykdom og søvn i et semester

Orzech og co har fulgt 56 tenåringer mellom 14 og 19 år i et helt skolesemester.

Elevene hadde på seg et lite måleinstrument som bruker kroppsbevegelser til å registrere søvn og våken tilstand. I tillegg var ungdommene inne til ukentlige intervjuer blant annet om helsetilstand.

Forskerne registrerte antall tilfeller av sykdom, hvor langvarige de var og om de førte til fravær fra skolen. Så ble opplysningene sammenlignet med dataene for søvn.

Resultatene viste at elevene som tilbragte flest timer i drømmeland hadde lavere risiko for sykdom og mindre fravær på skolen.

Det kan bety at søvn beskytter mot sykdommer. På den annen side kan det også hende at folk som ofte er syke generelt sover dårlig, uten at det ene nødvendigvis fører til det andre.

Men forskerne så også at de som ble syke ofte hadde sovet mindre enn vanlig i de seks dagene forut for utbruddet. Det kan være en indikasjon på at søvnen i seg selv kan påvirke risikoen for infeksjon.

Sov mer!

Resultatene antyder i tillegg at det kan være bra med et regelmessig søvnmønster – i motsetning til typisk skippertakshviling hvor man tar igjen den manglende søvnen i ukedagene med å purke halve helga.

Forskerne mener studien er spesielt relevant fordi den ikke er utført under unaturlige forhold i et søvnlaboratorium, men på ungdommer i det virkelige skolelivet.

- Budskapet fra denne studien er klart: Sov mer, og mer regelmessig, og bli syk sjeldnere, konkluderer forskerne i ei pressemelding.

Referanse:

K. M. Orzech, C. Acebo, R. Seifer, D. Barker, M. A. Carskadon, Sleep patterns are associated with common illness in adolescents, Journal of Sleep Research, 18. oktober 2013.

Powered by Labrador CMS