Karbosug hos diabetikere kan skyldes snorkesyke

Forskere vil at personer med diabetes 2 sjekkes hos legen for sykdommen søvnapné. Den kan doble sannsynligheten for sterkt karbosug, sammenlignet med friske, ifølge nye resultater.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er helt klart at leger trenger å skjerpe oppmerksomheten rundt søvnapné. Denne sykdommen er ofte underdiagnostisert i primærhelsetjenesten. 

Det sier den privatpraktiserende legen Anthony Cannon i New Jersey, USA.

Også norske forskere har påpekt at mange leger her i landet har begrenset kunnskap om søvnapné.

Cannon er en av tre forskere som denne uken presenterte foreløpige funn fra en studie på konferansen Sleep 2012 i Boston.

Studien er ennå ikke publisert i noe tidsskrift.

Karbotrangen øker

Resultatene viser at folk med diabetes har en økt risiko for obstruktiv søvnapné.

Samtidig rapporterer de også en kobling mellom søvnsykdommen og en økt trang til å spise lett omsettelige karbohydrater - som i kjeks og godteri.

Et ukontrollert inntak av karbohydrater kan skade kroppen til en diabetessyk person, minner forskerne om.

Obstruktiv søvnapné er den mest utbredte varianten av søvnapné. Slik stans i søvnpusten er en tilstand som kan opptre både i mildere og mer alvorlige former.

- Ta søvnapné med i regnskapet

Det er vanlig at obstruktiv søvnapné gir mange korte oppvåkninger, og gir  tretthetsfølelse og uopplaghtet. Tilstanden er også en risikofaktor for hjerte-/karsykdom.

- Behandling av diabetespasienter som utelukkende baseres på legemidler, trening og kostholdsendring, uten at søvnapné tas med i regnskapet, kan føre til at resultatene ikke blir optimale.

Det sier medforfatter og forsker Mahmood Siddique, tilknyttet Robert Wood Johnson Medical School, i et presseskriv fra American Academy of Sleep Medicine.

Mange hadde søvnapné

Forskerne har sett nærmere på et ganske lite utvalg pasienter, 55, der halvparten hadde diabetes.

Etter hvert ble det klart at 82 prosent av diabetikerne hadde søvnapné.

Og; at diabetikere hadde nær doblet risiko for å oppleve sug etter karbohydrater, sammenlignet med friske.

Søvnmangel og hormonendringer

Mahmood Siddique minner om at tidligere forskning har vist at søvnmangel kan føre til hormonendringer som regulerer både appetitt og sultfølelse.

- Slike endringer kan føre til et vesentlig sug etter produkter med raske karbohydrater, som kjeks, godteri, brød, ris og poteter, sier han.

Referanse:

Association of sleep apnea and carbohydrate craving among diabetics. Siddique R, Cannon A, Siddique M.. Presentert på konferansen Sleep 2012, 13. juni. Konferansens hjemmeside.

Powered by Labrador CMS