Barn er mindre aktive og har høyere blodtrykk i dagene omkring fullmåne, viser ny forskning. Forskerne har problemer med å forklare fenomenet. (Foto: Colourbox)

Månen ser ut til å påvirke barns helse

Månens syklus ser ut til å ha en innvirkning på barns helse og aktivitetsnivå. Forskerne vet ikke hvorfor.

Månesinn

Ordet «lune» stammer fra det latinske ordet for måne – Luna – og kan bety omskiftelig sinnsstemning eller humør. Man ser det også i det engelske ordet for sinnssyk: lunatic. 

Månens innflytelse på sinnet har altså vært en så integrert del av verdensbildet at det har satt sitt preg på språket. 

Kilde: Den Store Danske 

Det er ikke mange tiår siden vi trodde at fullmånen hadde egne krefter og kunne gjøre mennesker humørsyke og kanskje til og med sinnssyke. 

Det har vi for lengst avskrevet som uvitenskapelig overtro. Men kanskje var det noe i det. 

En ny dansk undersøkelse, utgitt i tidsskriftet Clinical Obesity, viser nemlig at månens syklus er forbundet med en negativ endring i barns fysiske aktivitetsnivå, blodtrykk og blodsukker.

– Det er jo virkelig et mystisk resultat. Vi vet faktisk ikke hva som er årsaken til at barna endrer atferd i løpet av månens syklus. Det er første gang man har studert dette spørsmålet. Kanskje forklaringen ligger langt tilbake i evolusjonshistorien, hvor lyset fra månen kunne ha en betydning for overlevelse og reproduksjon blant dyr og små organismer, sier Mads Fiil Hjorth, postdoktor ved institutt for idrett og ernæring ved Københavns Universitet. Han er hovedforfatter av den nye artikkelen, som er skrevet sammen med en gruppe forskere fra det danske forskningssenteret Opus. 

Mer søvn ved fullmåne 

Forskerne tok for seg data fra 795 skolebarn (8–11 år). De tok regelmessig blodprøver og observerte blodtrykk, søvn og aktivitetsnivå. Informasjonen ble samlet inn over ni månesykluser. 

Når de sammenlignet dagene rundt fullmåne og dagene rundt nymåne, viste det seg at rundt fullmåne:  

* var barna gjennomsnittlig 3,2 minutter mindre i moderat til hard fysisk aktivitet (en forskjell på 8 prosent). 

* hadde barna 0,8 mmHg høyere blodtrykk (en forskjell på 1 prosent). 

* hadde barna 0,12 mmol/L høyere blodsukker (en forskjell på 2 prosent). 

* sov barna 4,1 minutter lenger. 

Mindre aktivitet kan være svaret 

Blodtrykk og blodsukker var altså ganske annerledes ved fullmåne. 

– I sunne og friske barn ser man sjelden en forskjell på blodsukkernivået, fordi det er så godt regulert av insulinet. Til tross for at barna faktisk produserer mer insulin ved fullmåne, har de høyere blodsukkernivå, sier Mads Fill Hjorth. 

Dette skjer på tross av at barna sover litt lenger ved fullmåne. Det øker bare mystikken, mener Hjorth. 

– Forklaringen er kanskje et lavere aktivitetsnivå. Det er tross alt nesten ti prosent mindre fysisk aktivitet. Men vi vet ikke om det er aktiviteten. Og vi kan heller ikke forklare hvorfor de er mindre fysisk aktive ved fullmåne, sier han. 

Vi har kanskje en månesyklus 

Søvnforsker Birgitte Kornum er optimistisk. 

– Det er jo virkelig spennende. Det er etter hvert mye som tyder på at vi har en månedlig syklus i oss. Det påvirker søvnen og kanskje også andre områder. Spørsmålet er om det er påvirket av lyset fra månen eller om det er en del av biologien vår, som kvinners menstruasjon, sier Kornum. Hun er seniorforsker ved Glostrup Hospitals molekylærbiologiske søvnforskningsenhet. 

– Hvis man går langt nok tilbake i evolusjonshistorien, så deler vi forfedre med en ormeart med atferd som er styrt av månens syklus. Spørsmålet er om vi har den samme mekanismen i oss som en levning fra fortiden, sier Mads Fiil Hjorth. 

– Løse spekulasjoner 

Resultatet kan også skyldes tilfeldigheter i målingene, konstaterer Jan Ovesen, overlege og spesialist i søvnforstyrrelser ved PrivatHospitalet Skørping. 

– Resultatet er ganske mystisk og overraskende. Men selv om denne forskningen er solid, må man drive mye mer forskning før man kan si at månen påvirker søvn og helse. Man får ofte forskjellige resultater når man undersøker det samme fenomenet. En annen undersøkelse vil kanskje vise noe annet, sier Ovesen. 

En sveitsisk undersøkelse fra 2013 viser at voksne sover 20 minutter kortere og får 30 prosent mindre dyp søvn ved fullmåne. 

– Det er jo vanskelig å forklare at barna faktisk sover litt mer ved fullmåne. Kanskje de voksne legger barna tidligere fordi de selv er trøtte. Men det er bare spekulasjoner og forklarer heller ikke endringene i verdier for blodtrykk og blodsukker, sier Mads Fiil Hjorth. 

Mengden lys varierer 

Hvis månen påvirker søvnen vår, så kan det være på grunn av mengden av lys, mener Jan Ovesen. 

– Søvn er svært påvirket av det lyset vi opplever om kvelden og morgenen. Hjernen og kroppen våkner av lys. Hvis det er fullmåne og klar himmel, vil det være om lag 25 ganger så mye lys som ved nymåne. Likevel tviler jeg på at månen faktisk spiller en rolle, sier Ovesen. 

Referanse:

A. Sjödin mfl.: Physical activity, sleep duration and metabolic health in children fluctuate with the lunar cycle: science behind the myth, Clinical Obesity (2015), DOI: 10.1111/cob.12092

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS