Annonse

Nikotin stjeler nattesøvn

Nye funn viser at røykere er fire ganger mer utsatt for å føle seg trøtte om morgenen enn ikke-røykere. Nikotinen har skylda.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Røykere finner det ofte vanskelig å sovne, på grunn av nikotinens stimulerende effekt.

- Utover natta kan nikotinsuget forsterke tendensen til søvnforstyrrelser.

Det sier dr. Naresh M. Punjabi ved amerikanske Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore.

- Søvnproblemer på grunn av nikotinsug er en av grunnene til at det kan være vanskelig å stumpe røyken.

Matematisk drømmeanalyse

Dr. Punjabi og hans forskergruppe sammenlignet søvnutviklingen til 40 røykere med 40 ikke-røykere.

Hjernebølger ble registrert med EEG (elektroencefalogram), og forskerne undersøkte hjerneaktiviteten både med visuell klassifisering av bølgemønsteret og med “power spectral analysis”, en matematisk spektrumsanalyse av de ulike EEG-frekvensene i søvnfasen.

- Spektrumsanalyse gjør oss i stand til å klassifisere EEG-målingene mer objektivt, og avdekker mindre forskjeller som kunne blitt oversett med bare visuell analyse, sier Punjabi.

Mindre dyp søvn, mer urolig søvn

Mens visuell EEG-analyse ikke viste særlig forskjell mellom røykerne og ikke-røykerne, avslørte spektrumsanalysen at røykerne hadde mindre deltasøvn (en dyp søvnfase som er den mest avslappende) og mer alfasøvn (lett søvn) enn ikke-røykerne.

Analysen viste også at den største forskjellen skjedde når forsøkspersonene var i ferd med å sovne, noe som tydet på at nikotineffekten er sterkest tidlig i søvnfasen og avtar utover natta.

22,5 prosent av røykerne meldte om urolig søvn, sammenlignet med 5 prosent av ikke-røykerne.

Røykere uten helseplager

Røykerne drakk også mer kaffe enn ikke-røykerne, men kaffein-inntaket var ikke årsak til søvnproblemene eller EEG-målingene, ifølge forskerne.

For å unngå at andre helsetilstander innvirket på resultatet, brukte de testpersoner som ikke hadde nevneverdige helseplager - noe som var lettere sagt enn gjort.

- Å finne røykere uten helseplager var en utfordring, men for å isolere effekten av røyking på søvnmønsteret trengte vi å fjerne alle faktorer som kunne påvirke søvn.

- Uten andre helselidelser kan søvnproblemer knyttes direkte til røyking, sier dr. Punjabi.

- Ved å få en bedre forståelse av nikotinens effekt på søvn kan vi utvikle bedre hjelpemidler for å redusere nikotinsug, tilføyer han.

Referanse:

L. Zhang, J. Samet, B. Caffo, I. Bankman, N.M. Punjabi: Power Spectral Analysis of EEG Activity During Sleep in Cigarette Smokers; CHEST journal; februar 2008.

Powered by Labrador CMS