Usunt å være lillesøster

Småsøsken klarer seg dårligst senere i livet. De har nemlig lavere utdanning og høyere risiko for å dø før tiden. Svenske forskerne tror det kan skyldes at de får mindre oppmerksomhet fra foreldrene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det virker kanskje utrolig, men hvor i rekken av søsken du befinner deg kan faktisk spille en rolle for liv og helse. Den svenske sosiologen Bitte Modin har fulgt 14 200 barn som ble født mellom 1915 og 1929, og fant at de yngste i søskenflokken hadde dårligere karakterer i tredje klasse enn sine storesøsken, samtidig som færre av dem fortsatte på gymnaset.

- Foreldrene hadde kanskje ikke råd til å la alle barna gå på gymnaset. At foreldrene har mindre tid til de yngste i søskenflokken kan kanskje forklare at de gjør det dårligere på skolen, sier Modin.

Oftere i fortiden

"Til venstre den kommende lederen, i midten den eventyrlystne og selvstendige, og helt til høyre den som foreldrene kommer til å overse..."
"Til venstre den kommende lederen, i midten den eventyrlystne og selvstendige, og helt til høyre den som foreldrene kommer til å overse..."

De yngste hadde også en høyere risiko for å dø, for eksempel av kreft eller ulykker. Forskningen viser at en kvinne født som søsken nummer tre eller fire hadde 78 prosent større sjanse for å dø før tiden sammenlignet med den førstefødte.

- Man må tenke på hvilke trange kår man hadde på den tiden disse barna ble født. Den som kommer sist utsettes jo også for alle søsknenes infeksjoner, sier Modin.

Vet lite om nåtiden

Bitte Modin vet lite om situasjonen for de barn som blir født i dag.

- Kanskje er det fortsatt slik at de yngste barna får mindre oppmerksomhet. Nyere studier viser at de oppnår lavere poengsum i IQ-tester, og det kan skyldes mindre oppmerksomhet fra foreldrene, sier hun.

Det finnes imidlertid andre aspekter ved å være yngst.

I følge familieforsker Björn Wrangsjö blir de yngste mest eventyrlystne og selvstendige. De mellomste barna kan lett føle seg oversett, mens storesøsken gjerne blir ledere eller pleiearbeidere.

Powered by Labrador CMS