Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Beskjeden fra de fleste etablerte kostholdseksperter er klar. Skal du kvitte deg med de ekstra kiloene, må du velge minst ett av følgende kjipe alternativer: avstå fra yndlingsrettene (les: pizza og sjokolade), eller tyn deg med på utallige timer med skrullete aerobic.
Nå ser det imidlertid ut til at et tredje valg seiler opp i horisonten. Den engelske kreftforskeren Michael Tisdale og kollegaene på Aston University har nemlig kommet ganske langt i forskningen på en ny medisin, som skal smelte fettet av kroppen uten anstrengelser.
Tips fra kreft
Hemmeligheten er proteinet ZAG. Det dupper rundt i kroppsvæskene til folk flest, og har en finger med i spillet når kroppen skal bryte ned fett. Men hos mennesker som har kreft kan ZAG-framstillinga gå en smule over styr. Selve kreftsvulsten begynner å masseprodusere stoffet, og skrotten flyter snart over av ti ganger så mye ZAG som normalt.
Dette får kroppen til å frigjøre fett fra fleskelagrene, og svi det av ved å lage varme. Dermed går man ned i vekt enten man vill eller ei. For de stakkars kreftpasientene er slik cachexi et stort problem, men for framtidas overvektige kan den kanskje bli en del av løsninga.
Snart slanketabletter?
Forskerne tror det er mulig å bruke ZAG til å lage medisiner som kan gjøre overvektige folk slankere uten nevneverdig reduksjon av verken middagsporsjonene eller muskelmassen.
- For øyeblikket jobber vi med diverse studier på dyr, sier Tisdale til forskning.no. I tillegg prøver vi å finne fram til en passelig måte å gi medisinen på. Kanskje det blir en tablett?
Forskerne håper de kan sette i gang de første menneskeforsøkene innen året er omme.
- Vi starter med ei lita gruppe for å finne ut om det er trygt å bruke stoffet, og så blir det større undersøkelser etter hvert, forteller Tisdale. Går alt som det skal, kan et middel være klart for markedet om fem år.
Men er det noe lurt da?
Nå kan vi jo saktens spørre oss hvor smart det er å stappe innpå med fettbrennende midler, mens vi tviholder på livsstilen som har gjort oss overvektige i utgangspunktet. Det er kanskje hakket sunnere å være en tynn person på McDonalds-dietten, enn en tjukk én, men er man sunn bare man er slank?
Fedon Lindberg tror ikke behovet for kostholdsveiledning kommer til å fordufte med det første - slankepiller eller ikke.
- Om man i fremtiden skulle klare å overstyre hjernens regulering av fettreservene - hva så? Trenger man ikke å spise sunt og mosjonere da? spør legen i et brev til forskning.no.
Mannen har unektelig et poeng. Er slankemedisinen rett og slett bare bedre ammunisjon i en temmelig selvdestruktiv kamp for å beholde en skikkelig rævva livsstil?