Elever ved University of Chichester kan nå studere e-sport og videospill i sin bachelorgrad.
Elever ved University of Chichester kan nå studere e-sport og videospill i sin bachelorgrad.

Engelsk universitet tilbyr bachelor­grad i E-sport

Nå kan du få en høyere utdanning der Counter Strike, League og Legends og FIFA står sentralt. Et universitetet på sørkysten av England har opprettet et samarbeid med strømmeplattformen Twitch.

Helt siden 2019 har du kunnet studere en bachelorgrad i E-sport ved University of Chichester i England.

Her får du lære om både idrettsvitenskap, psykologi, økonomi og konkurranse-spilling.

Elevene skal nemlig ikke kun spille spill dagen lang, de skal også lære om hva det kan gjøre med menneskekroppen, både mentalt og fysisk.

De skal også lære om eventproduksjon og økonomi, da dette er en industri som er avhengig av sponsorer og reklameinntekter for å tjene penger.

Twitch som partner

Universitetet har nå fått med seg den Amazon-eide strømmeplattformen Twitch som partner.

Twitch er, med god margin, verdens største plattform for samtidsstrømming (eller live-streaming). 91,1 prosent andel av timene som blir strømmet ut på internett, går via Twitch, ifølge Streamlabs tall fra 2019.

I motsetning til strømmetjenester som Netflix og Viaplay er innholdet som strømmes på Twitch mer likt det du finner på Youtube. Hvem som helst kan lage seg en bruker og «gå live».

87 000 mennesker ser på den populære strømmeren xQc spille Grand Theft Auto 5 på Twitch.tv. Publikum kommuniserer med strømmeren ved å sende tekstchatter, på et helt unikt språk.
87 000 mennesker ser på den populære strømmeren xQc spille Grand Theft Auto 5 på Twitch.tv. Publikum kommuniserer med strømmeren ved å sende tekstchatter, på et helt unikt språk.

Hovedinnholdet på plattformen er videospill-strømming, hvor spillerne spiller mens andre ser på. Publikum kan kan svare i en tekstchat. Plattformen er også vert for mange andre typer strømmer, som kan være alt fra politiske diskusjonsprogrammer til direktesendt middagslaging.

Twitch.tv har 26 millioner besøkende daglig, ifølge sine egne tall. Alexa.com (som forøvrig også eies av Amazon) rangerer Twitch som den 36. mest besøkte nettsiden i verden.

Strømmetjenesten skal inkluderes i flere moduler i undervisningen. Profesjonelle gamere på Twitch skal også dele sine erfaringer med student-gamerne.

Verdens største underholdningsindustri

I en tid der all annen form for lagidrett er begrenset av smittevernhensyn kan det være aktuelt for flere å gå over til den digitale verdenens lagkonkurranser, enten som tilskuer eller spiller.

Trofeet fra verdensmesterskapet i League of Legends i 2019.
Trofeet fra verdensmesterskapet i League of Legends i 2019.

E-sport har blitt en stor tilskueridrett.

Verdensmesterskap i spill som Counter Strike, Dota 2 eller League og Legends, trekker hundretusenvis av tilskuere som ser det direkte, og millioner ser på opptakene i etterkant.

6,1 millioner seere har til nå sett finalen i verdensmesterskapet i League of Legends for 2020 på Twitch.

Spillindustrien er den mest verdifulle underholdningsindustrien vi har målt i dollar. Gaming hadde en global inntektsstrøm på omtrent 145 milliarder dollar i 2019, og tallene fra 2020 var estimert til å bli enda høyere av pandemiske årsaker.

Tilgjengelig også i Norge fra 2021

Dersom du har en gryende e-sport utøver i magen men ikke har lyst til å flytte til England, tilbyr også Universitetet i Agder et årsstudium i e-sport over nettet.

Også her er det aktuelt med emner som psykologi og fysisk form. Studentene skal gjennom emner som psykologi og etikk, et treningsfagslag grunnemne, i tillegg til spillhistorie og video og lyd.

Fagansvarlig Rune Andersen ved UiA håper at dette årsstudiet på sikt kan bli en bachelorgrad, og sier til VG at han tro det kan hjelpe mange unge som er umotiverte å få en inngang inn i den høyere utdanningens verden.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS