Veksthuset på Tøyen skal etter planen består av tre bobleformede bygg med ulike klimasoner. Eden Project i Cornwall (bildet) er en av inspirasjonskildene. (Foto: UiO)
Veksthuset på Tøyen skal etter planen består av tre bobleformede bygg med ulike klimasoner. Eden Project i Cornwall (bildet) er en av inspirasjonskildene. (Foto: UiO)

13,8 millioner til Veksthuset på Tøyen

Kunnskapsdepartementet tildeler 13,8 millioner kroner for at Statsbygg og UiO skal fullføre forprosjektet for Veksthuset.

Artikkelen ble først publisert på Uniforum

Uniforum er en avis som utgis av Universitetet i Oslo. Avisen redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten.

I et tildelingsbrev fra desember som Uniforum har fått innsyn i, melder Kunnskapsdepartementet at forprosjekteringen av Veksthuset ved Naturhistorisk museum på Tøyen nå får 13,8 millioner utbetalt. Summen inngår i kostnadsrammen på 495 millioner for hele byggeprosjektet.

Samtidig forutsetter departementet at forprosjektet nå fullføres med midlene, står det å lese i brevet.

Direktør Tone Lindheim ved Naturhistorisk museum er fornøyd med at forprosjektet nå kan passere målstreken.

– Denne tildelingen er vi veldig glade for, nå går mye i riktig retning. Vi har allerede kommet langt på vei med forprosjektet, og håper nå å kunne ferdigstille i løpet av våren, sier Lindheim.

Maks en halv milliard

Veksthuset har hatt en mildt sagt kronglete vei til realisering. UiOs kamp for et moderne veksthus skal ha foregått siden 1930-tallet. I 2013, etter flere års arbeid og 40 tildelte millioner, ble et ferdig forprosjekt skrotet av daværende UiO-rektor Ole Petter Ottersen og daværende direktør ved Naturhistorisk museum, Arne Bjørlykke.

Oppdraget om dette nye forprosjektet kom i 2015. En viktig forutsetning i oppdraget er at resultatet, selve byggeprosjektet, skal kunne gjennomføres innenfor en kostnadsramme på 495 millioner.

I revidert nasjonalbudsjett for 2017 fikk prosjektet 4 millioner kroner øremerket til selve innholdet i byggene, og Lindheim opplyser at nye 6 millioner til å prosjektere innholdet venter i statsbudsjettet for 2018. Dermed kan planer for både bygg og innhold utarbeides samtidig.

      • Les også denne saken i Uniforum: Kommunen krever at UiO og Statsbygg betaler for miljøgate på Tøyen

Middelhavsklima på Tøyen

I fjor skrev Naturhistorisk museum selv om planene for Veksthusets utseende og innhold: Tre bobleformede bygg der publikum skal kunne vandre mellom ulike klimaer. Bygget med middelhavsklima skal også inneholde en kafé, inspirert av veksthuset Eden Project i Cornwall.

– I stedet for en dyr flybillett til sydligere strøk, skal man kunne ta en trikkebillett til Tøyen, beskriver Lindheim.

Veksthuset skal etter planen bygges på sirkustomten, som i dag ligger omkranset av Tøyenparken, Botanisk hage og Munchmuseet. Det er Stein Halvorsen Arkitekter som tegner byggene.

      • Les også denne saken i Uniforum: Ber UiO skynde seg i veksthussaken

Denne saken ble publisert først i Uniforum.

Powered by Labrador CMS