Anne Hope Jahren og hennes mangeårige samarbeidspartner Bill Hagopian gleder seg over å kunne boltre seg med spenstig forskning i sin splitter nye lab på UiO. (Foto: Gunhild M. Haugnes)

Vil forberede grantrær på klimaendringene

Levende grantrær og fossile trebiter fra vikinggraver skjuler mange hemmeligheter. Disse kan bli sentrale i klimaforskningen.

Det første man får øye på på vei inn i det splitter nye Jahren Laboratory i fjerde etasje i Kristine Bonnevies hus på UiO, er noen ultratynne trepinner som ligger klare på en folie-matte. Det handler om prøver av grantrær fra Tryvann i Oslo.

– Laben er i Norge, vi er i Norge, og vi ønsket å forske på noe som er viktig for Norge, sier Anne Hope Jahren.

Og hva vil være mer norsk enn nettopp grantrær? Alle kan få et innblikk i klimaet i trærs levetid ved å studere tykkelsen på årringene på stammen.

Men Jahrens team går langt grundigere til verks. Her skjæres det mikrometertynne treprøver for de ulike årene. Deretter analyseres de ved hjelp av instrumentene og maskinene i laboratoriet.

– Akkurat nå undersøker vi året 1949, forteller doktorgradsstipendiat Josh Bostic mens han bøyer seg over granprøvene med et forstørrelsesglass.

Powered by Labrador CMS