Størrelsen på klitoris teller

Kvinner som har liten klitoris kan ha større problemer med å få orgasme enn andre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny forskning tyder på at størrelsen og plasseringen av kvinnens klitoris kan påvirke mulighetene for å få orgasme. (Foto: Colourbox)

Fakta:

Kvinner har orgasmeforstyrrelse når hun på tross av sterk seksuell opphisselse ikke oppnår orgasme. I andre tilfeller er intensiteten av orgasmen sterkt nedsatt eller forsinket og føles ikke tilfredsstillende.

Det skilles mellom primær og sekundær orgasmeforstyrrelse. Ved primær type har kvinnen aldri hatt orgasme, uansett hvordan hun har blitt stimulert.

Noen studier mener at 4–7 prosent av befolkningen har orgasmeproblemer, mens andre studier angir høyere tall, opp til 24 prosent av kvinnene.

Primær orgasmeforstyrrelse utgjør 10–15 prosent av tilfellene.

Kilde: Pasienthåndboka

Normalt er det mennene som er mest opptatt av størrelsen på kjønnsorganene sine. Men en ny amerikansk undersøkelse tyder på at størrelsen også kan ha betydning for kvinners sexliv.

I hvert fall finner forskerne nå en sammenheng mellom størrelsen og plasseringen av kvinnenes klitoris og evnen de har til å få orgasme.

De kvinnene som ikke kunne få orgasme hadde nemlig «et mindre klitorishode og mindre klitoriskomponenter, som satt lenger fra skjedeåpningen», kommer det fram av undersøkelsen som nettopp er publisert i tidsskriftet Journal of Sexual Medicine.

- Fantastisk studie

Astrid Højgaard, som leder Sexologisk Center, Aalborg Universitetshospital, forteller at det er veldig vanlig at kvinner har problemer med å få orgasme.

Hun mener det er behov for mer kunnskap på området og hilser derfor den nye undersøkelsen velkommen.

– Det er fantastisk at det er noen forskere som tar problemet på alvor og prøver å se på hvilke forskjellige faktorer som spiller en rolle. De har undersøkt kvinnene med en MR-skanner, så selv om det er få deltakere, er det et stort og flott arbeid, sier Højgaard.

Skannet underlivet

De amerikanske forskerne brukte magnetisk resonansskanning (MR-skanning) til å undersøke bekkenområdet på 30 kvinner. Kvinnene hadde en gjennomsnittsalder på 32 år, og alle var seksuelt aktive.

Ti av kvinnene opplyste at de sjelden eller aldri opplevde orgasme. Kvinnene med orgasmeproblemer hadde i gjennomsnitt en mindre klitoris enn de andre, og avstanden mellom klitoris og skjedeåpningen var større.

– Vi vet fortsatt ikke om dette er høna eller egget. Har disse kvinnene større klitoris fordi de får flere orgasmer? Eller er de født med en større klitoris, noe som innebærer at de fungerer bedre? sier Susan Oakley, som er gynekolog og forsker ved Good Samaritan Hospital i Cincinnati i den amerikanske delstaten Ohio.

Astrid Højgaard bekrefter at dette er en mulig forklaring.

– Det er ikke helt utenkelig at klitoris vokser fordi kvinnene er aktive og får orgasmer. Kvinner med et inaktivt sexliv opplever kanskje redusert blodtilstrømning til klitoris, sier Højgaard.

Et vanlig problem

Astrid Højgaard understreker at de nye studien ikke beviser noen sammenheng – det var for få deltakere til det.

Højgaard er imidlertid ikke i tvil om at manglende evne til å få orgasme er et stort problem.

– Dette er den aller vanligste seksuelle dysfunksjonen. Likevel er det dette vi ser minst til på klinikken. Kvinnene blir ikke henvist hit på grunn av orgasmeproblemer. Jeg tror det er kulturelt betinget – at de rett og slett avfinner seg med situasjonen og tenker at «slik er det», sier Højgaard.

Disse kvinnene er imidlertid ikke dømt til et sexliv uten orgasmer, påpeker overlegen.

– De fleste kan lære å få orgasme. Det kan handler om bestemte øvelser med for eksempel pusten, men for noen handler det også om at de ikke er tilstrekkelig opphisset.

– Kanskje er det ikke gjort nok ut av forspillet, intimiteten eller andre ting, sier Højgaard.

Referanse:

Susan H. Oakley m. fl.:Clitoral Size and Location in Relation to Sexual Function Using Pelvic MRI, 2014, Journal of Sexual Medicine, DOI: 10.1111/jsm.12450.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS