Det finnes et mylder av prevensjonsmidler for kvinner, men utvalget er lite for menn. En ny studie har vist at p-sprøyte for menn er nesten like sikker som p-piller. (Foto: Science Photo Library)

P-sprøyte for menn nesten like sikker som p-piller

Nye funn tyder på at forskere kan være et skritt nærmere prevensjonssprøyter for menn.

Totalt 266 menn deltok i en ny studie av p-sprøyter for menn, og ett år senere hadde kun fire av deres partnere blitt gravide. Dette tilsvarer en effekt på 96 prosent. Til sammenligning er p-pilla 99 prosent sikker.

Det har lenge blitt forsket på alternative prevensjonsmidler for menn, og forskere har prøvd å finne en måte å få ned produksjonen av sædceller uten at det gir alvorlige bivirkninger. Det melder BBC.

Dette ser nå ut til å være mulig, selv om også den nye metoden har gitt bivirkninger av ulike slag.

– Det viser at menn kan bruke et prevensjonsmiddel som gjør det mindre sannsynlig at partnerne deres blir gravide, sier Mario Festin, en av forskerne bak den nye studien, i en pressemelding.

Betydelig lavere sperm-nivå

Deltakerne i studien var menn mellom 18 og 45 år som hadde vært i et fast forhold i mer enn ett år.

Før studien fikk alle mennene målt sædkvaliteten. WHO definerer vanlig nivå som over 15 millioner sædceller per milliliter. Mennene fikk deretter to sprøyter med hormonene progestagen og testosteron hver åttende uke, og ble fulgt opp i inntil seks måneder til sædkvaliteten var under 1 million per milliliter. Dette anses som et svært lavt nivå.

Etter dette fikk de sprøyter med åtte ukers mellomrom fram til perioden var ferdig, med beskjed om at de ikke skulle bruke andre prevensjonsmidler.

I etterkant ble det målt hvor raskt nivået steg til det normale. Ett år senere var det bare åtte menn som ikke hadde gått tilbake til nivået de hadde før behandlingen.

Flere bivirkninger

20 av deltakerne trakk seg fra studien underveis på grunn av bivirkninger. Blant bivirkningene var kviser, økt sexlyst og ulike humørforstyrrelser, som blant annet depresjon. Disse bivirkningene førte også til at studien ble avsluttet tidligere enn planlagt.

Direktoratet for E-helse oppgir nedstemthet og endret sexlyst som noen av de vanligste bivirkningene av p-piller for kvinner.

Forskerne bak studien skriver selv at det var relativt høy forekomst av ulike former for humørforstyrrelser. En av forskerne sier til Endocrine News at dette viser et behov for videre studier. Endocrine News er medlemsbladet til Endocrine Society, som er en forening for hormonforskere.

– Selv om injeksjonene reduserte sjansen for graviditet, må kombinasjonen av hormoner studeres videre så man kan finne en god balanse mellom virkning og trygghet, sier Festin.

Professor i andrologi ved University of Sheffield, Allan Pacey, sier til avisa The Independent at prevensjonssprøyten hadde et klart potensial siden den var ekstremt effektiv, men mente at mengden bivirkninger var problematisk.

Han mente likevel det var verdt å merke seg at tre av fire deltakere sa de kunne tenkt seg å bruke denne metoden igjen.

– Kanskje var ikke bivirkningene så ille likevel, sier Pacey, som ikke selv var med på studien.

Referanse:

Hermann M. Behre m.fl: Efficacy and Safety of an Injectable Combination Hormonal Contraceptive for Men, JCEM, oktober 2016, sammendrag

Powered by Labrador CMS