Ikke bare sex og singelliv

Samantha i elskede og hatede Sex and the City spiser mannfolk til lunsj med et smil om munnen. Ny forskning viser et delt syn på one-night stands.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Langt flere menn enn kvinner har opplevd positive følelser etter tilfeldig sex.

Kvinnenes syn er oftere negativt, ifølge ny engelsk forskning utført av psykologiprofessor Anne Campbell ved Durham University.

Studien hennes er publisert i juniutgaven av tidsskriftet Human Nature.

Det viser seg også at kvinner ikke vurderer one-night stands som en mulig opptakt til et lengre forhold.

80 prosent av mennene hadde positive følelser knyttet til one-night stands, mens tilsvarende andel for kvinnene bare var 54 prosent, heter det i et presseskriv fra universitetet.
 
Mente de sviktet seg selv

I Campbells forskning har deltakere svart på spørsmål via internett. I alt ble 1743 kvinner og menn som hadde hatt tilfeldig sex, bedt om å vurdere både de positive og negative følelsene morgenen etter.

Kvinners følelser etter tilfeldig sex var jevnt over mer negative enn menns. Blant mannfolka ble det rapportert om større grad av tilfredsstillelse, velvære og selvtillit etter sexen.

Den dominerende negative følelsen i kvinnenes rapportering, var at de angret på at de hadde blitt ”brukt”, går det frem av skrivet fra universitetet.

Kvinnene uttrykte også i større grad at de hadde sviktet seg selv, og flere var bekymret for om ryktet deres kunne ta skade hvis andre fikk vite om affæren.

Tilpasset seg tilfeldig sex?

Campbell har et evolusjonspsykologisk utgangspunkt for å undersøke om kvinner - med tanke på den seksuelle og feministiske revolusjon de siste tiår - har tilpasset seg slik at de ser like positivt på one-night stands som menn gjør.

Ifølge psykologisprofessoren antyder de negative følelsene kvinnene rapporterer om, at de ikke er evolusjonært likestilt med mannfolka på dette punktet.

- Evolusjonsmessig sett har kvinner dratt det tyngste lasset i barneomsorgen, og det har vært en oppfatning at det er til kvinnens fordel å velge sin partner med omhu, sier Campbell.

Men; hun legger også til at biologer den senere tid har antydet at hunner kan tjene på å parre seg med mange hanner, for å øke det genetiske mangfoldet til avkommene.

Referanse:

Campbell A (2008). The morning after the night before. Human Nature. DOI 10.1007/s12110-008-9036-2

Les mer:

Durham University: Women ‘have not adapted’ to casual sex

BBC News: Sexes split over one night stands

Powered by Labrador CMS