Spør en forsker: Hvorfor blir man søvnig etter en orgasme?

En nysgjerrig leser opplever at en orgasme sender ham mot drømmeland. Hva er den vitenskapelige forklaringen, spør han.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik ender mange hete stunder på soverommet. Den oppstemte seansen blir ofte avløst av snorkelyder så snart orgasmen har innfunnet seg. Det kan skyldes et snedig evolusjonært trekk fra naturens side. (Foto: Colourbox)

Kjemisk orgasme:

Under orgasmen frigir hjernen vårt oksytocin, som fører til at man lettere knytter bånd til hverandre.

Det kan også bli frigitt i andre sammenhenger, for eksempel når en mor ammer barnet sitt, eller hvis man stimulerer brystvortene.

(Kilde: Hjerneforsker Troels Kjær)

Når det går så hett for seg på soverommet at rutene dugger, og naboen i overetasjen må skru opp lyden på fjernsynet, er det antakelig ingen av de involverte som tenker på søvn. Men så snart seansen er overstått, blir den energiske knirkingen ofte avløst av snorkelyder.

Videnskab.dk-leseren Thomas Boel synes det er merkelig: «Hva er det i en orgasme som gjør at man snart havner i drømmeland?»

Vanskelig å drive hjerneskanning under et samleie

Det viser seg at vi trenger flere eksperter i denne saken.

Først og fremst trenger vi en forklaring på hva som skjer i hjernen før, under og etter en orgasme. Troels Kjær, som er hjerneforsker ved Neurofysiologisk Klinik på Rigshospitalet, kan hjelpe oss.

– Det skjer jo selvfølgelig masse fysiologiske ting ved en orgasme. Pulsen stiger og musklene omkring kjønnsdelene trekker seg sammen. Men det skjer noen ting i hjernen også, for eksempel med blodgjennomstrømningen i forskjellige områder. Problemet er at folk som regel beveger seg mye under en orgasme, så det er vanskelig å bruke PET-skanning.

Til gjengjeld kan man se på de signalstoffene som blir frigitt, forklarer han.

Vi mennesker har 23 milliarder nerveceller som er knyttet til andre nerveceller med i gjennomsnitt 1000 ulike «synapser». I hver synapse frigis signalstoffer i hjernen, og under en orgasme kommer det enorme doser. For eksempel frigis noradrenalin og dopamin, som blant annet påvirker stemningsleie og lystfølelse.

Orgasmen frigir dessuten oksytocin fra hypofysen i hjernen, noe som hjelper til med å øke tilliten og den følelsesmessige tilknytningen mellom sexpartnerne.

Under en orgasme frigis hormonet prolaktin i hjernen, som blant annet utløser følelsen av seksuell tilfredsstillelse. Prolaktin finnes naturlig i kroppen hele tiden, men nivået er høyere når man sover. Dette tyder på en sterk forbindelse mellom prolaktin og søvn, så det er sannsynligvis dette som får oss til å føle oss søvnige. (Foto: Colourbox)

Ingen forskjell på menn og kvinner

Dessuten utløser en orgasme masse endorfiner – også kjent som kroppens egen morfin. Disse stoffene virker smertelindrende, avslappende, utløser velbehag og gjør oss søvnige.

– Endorfiner blir frigitt under fysisk anstrengelse og er det som kan gi oss et «kick» når vi trener. Men endorfinene er nok også den viktigste grunnen til at vi blir søvnige etter en orgasme, forklarer Kjær.

Og selv om noen kvinner kanskje vil være uenige, er det ingen forskjell på hvor søvnige menn og kvinner blir etter en orgasme.

– Alle signalstoffene finnes både hos menn og kvinner, og jeg har ikke kjennskap til vitenskapelige studier som tyder på at det er en forskjell.

Naturlig del av et nytelsesforløp

Hjerneforsker Morten L. Kringelbach fra Aarhus universitet – som også er tilknyttet Universitetet i Oxford – har skrevet flere bøker om sex, blant annet boken «Den nydelsesfulde hjerne». Han tror heller ikke det er noen forskjell på hvor søvnige menn og kvinner blir etter en orgasme.

– Både for menn og kvinner følger alle former for nytelse et syklisk forløp – enten det handler om mat, narkotika eller seksuelt samvær. Forløpet er: begjær, nytelse, metthet og tilfredshet – og til slutt tretthet, forklarer han og utdyper at det er derfor mange får lyst til å ta en lur etter lunsj.

– Men når det gjelder sex tror jeg først og fremst det er en tillært vane. Sex finner ofte sted om kvelden før sengetid, og derfor har mange vent til seg at man skal sove etterpå. Og når man er blitt tilfredsstilt, er man klar til å stenge ned systemet, sier han.

Man ser ikke dette mønsteret hos dyr, forteller atferdsforsker og primatolog Jill Byrnit, postdoktor ved Institut for Psykologi ved Syddansk Universitet.

– Dyr legger seg ikke til å sove når de har paret seg. Aper, for eksempel fortsetter bare livet som vanlig etter utløsning. Og det samme gjelder stort sett alle de dyrene jeg kjenner godt til, forteller hun.

En kort fornøyelse

Aper er blant de få dyrene som har sex for moro skyld.

– Bavianhunner får for eksempel helt tydelig orgasme og kommer faktisk med orgasmehyl – ikke med alle, men med noen spesielle hanner. Og når det er overstått, setter hannen seg bare ned. Så piller han litt ved kjønnsdelene sine og ser forundret ut. Men falle i søvn gjør han ikke.

Dette skyldes kanskje at seksualakten er en svært kort fornøyelse uten noen form for inderlighet, mener Byrnit.

– Sjimpansers samleier tar for eksempel under ett minutt. Og hunnen parer seg i fleng med alle hanner som skulle ha lyst.

Forskjellen på hvordan mennesker og sjimpanser reagerer etter en orgasme, kan kanskje henge sammen med at mennesker må bruke mye mer tid og krefter på barna sine, mener Byrnit.

– Det betyr at vi må være mye mer oppmerksomme på hvem vi parer oss med. Sjimpanser bruker mindre tid til barna, og dessuten kan mødrene hjelpe hverandre siden de lever i en flokk.

– Det at vi mennesker blir trøtte etter en orgasme, kan derfor være et snedig evolusjonært trekk fra naturens side, sier hun.

Dyrene legger seg ikke til å sove etter å ha fått utløsning, forklarer primatolog Jill Byrnit. Kanskje fordi seksualakten er mindre inderlig og krevende enn hos mennesket. «Men noen blir kanskje slitne av lange forspill. Sex mellom katter er for eksempel en temmelig lang og utmattende prosess, og det er tydelig at for eksempel huskatter blir trøtte etter akten», sier hun. (Foto: Colourbox)

Evolusjonen kan ha forklaringen

Den teorien bekrefter Trine Bilde, som er førsteamanuensis på Biologisk Institut ved Aarhus universitet og blant annet forsker på sosial evolusjon, evolusjon av paringssystemer, seksuell seleksjon og seksuell konflikt.

– Jeg har ikke forsket på dette selv, men tidligere forskning viser at orgasmen har en evne til å knytte seksuelle partnere tettere sammen. Det er smart hvis paret får et barn sammen, siden delt ansvar for barnets oppvekst øker sjansene for at det overlever, sier hun.

Hun legger til at søvnen kan ha en en annen funksjon:

– Evolusjonært sett kan man si at det er en manns primære mål å produsere så mye avkom som mulig. Og søvn hjelper jo ikke på den fronten. Men ettersom han likevel kan løpe ut og spre sæden sin til andre kvinner med en gang, kan det å hvile seg kan være det mest fordelaktige, forklarer hun.

I idrettsverdenen har det lenge eksistert en forestilling om at eliteutøvere bør avholde seg fra sex dagen før en viktig prestasjon.

– Det er en gammel myte som har levd lenge. En av talsmennene for det var bokseren Muhammed Ali, og det er kanskje derfor forestillingen lever videre – selv om det senere har vært andre sportsfolk som har uttalt det motsatte, forteller Jacob Wienecke, førsteamanuensis på Institut for Idræt ved Københavns Universitet.

– Myten kan kanskje stamme fra Østen og bygge på den religiøse tantratradisjonen, der det heter at man skal la være å få utløsning hvis man vil bevare energien sin.

Ubetydelig anstrengelse

Wienecke slår fast at det ikke er noe vitenskapelig belegg for at en orgasme påvirker energinivå og prestasjonsevne.

– Det å ha sex utgjør en så ekstremt liten anstrengelse, sammenlignet en stor idrettsprestasjon, at det ikke har noen betydning, sier han.

– Problemet ligger nok mer i at hvis man er nyforelsket, så tenker man på andre ting og har problemer med å konsentrere seg, og det kan ødelegge prestasjonene.

Til gjengjeld mener Wienecke de signalstoffene og hormonene som blir frigitt i hjernen under en orgasme, godt kan ha en liten positiv effekt.

– Man vet at signalstoffer kan påvirke smerteterskelen, noe som kan ha betydning, for eksempel innenfor bokseverdenen. Men det er svært hypotetisk, og forskjellene er så små at det nesten blir irrelevant, sier han.

Myten henger antagelig sammen med at mange eliteutøvere er litt overtroiske, mener Wienecke.

– Det er svært viktig for en idrettsutøver at han eller hun følger noen rutiner før en stor prestasjon. Hvis man er vant til å ha sex før en kamp, og det pleier å føre til seier, så er det nok en god idé å fortsette, avslutter han.

____________________

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Powered by Labrador CMS