Kvinner råder hverandre til å stå på hendene eller ligge på ryggen og vippe underlivet oppover etter sex – men det er ikke hold i de velmente rådene. (Illustrasjonsfoto: Monkey Business Images / Shutterstock / NTB scanpix)
Blir du lettere gravid av å stå på hodet etter sex?
Spør en forsker: Det finnes mange myter om hvordan man kan øke sannsynligheten for å bli gravid – og de fleste av dem er uten hold i virkeligheten.
Det ser kanskje litt merkelig ut å stå på hendene eller vippe underlivet oppover etter sex – men hva gjør man ikke for å bli gravid? De små sædcellene har vel godt av litt hjelp?
Det finnes mange myter om diverse stillinger som kan hjelpe graviditeten på vei. Men det finnes ingen dokumentasjon for at det har noe for seg, forteller førsteamanuensis Lone Schmidt fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet i Danmark.
Gjør som vanlig
Spørsmålet om det å «holde på sæden» kommer fra leseren Linnea. Hun spør:
«Er det en myte at man helst skal bli liggende et par minutter etter samleie for å øke sjansene for å bli gravid? Eller er det greit å gå ut for å tisse. Jeg har forsøkt å google meg frem til et svar, men det er mange holdninger til det.»
Lone Schmidt er en av forfatterne av en ny rapport om nedsatt fruktbarhet, utgitt av Vidensrådet for Forebyggelse i Danmark. Hun svarer:
– Det er ikke vitenskapelig dokumentasjon for at det øker sjansen for graviditet å bli liggende etter samleie, eller stå på hodet og andre lignende råd.
Ingen forskning på sexstillinger
Det hjelper altså ikke graviditeten på vei å stå på hodet etter sex, eller å ligge på ryggen og vippe underlivet oppover, slik mange kvinner anbefaler på ulike fora på nettet. Det er heller ingen bevis for at bestemte sexstillinger øker sjansene.
En utbredt forestilling er at sæden kommer lenger inn i kvinnen hvis mannen tar kvinnen bakfra. Men det er det ingen grunn til å tro, mener Lone Schmidt.
– Det står ikke noe i rapporten om hvilke sexstillinger det er best å bli gravid med. Vi har ikke funnet dokumentasjon for dette, forteller Schmidt.
De mest utbredte mytene
Det finnes i det hele tatt mange myter om fruktbarhet. En av de mest utbredde er at stress reduserer sannsynligheten for å få barn. Personer med nedsatt fruktbarhet bør med andre ord bare «slappe litt av». Men det er ikke sant, ifølge rapporten.
Lone Schmidt har en hel liste med de mest utbredte misforståelsene på feltet.
- At kvinner kan få barn helt til de når overgangsalderen (når de er omkring 50 år): I virkeligheten mister de evnen til å få barn om lag ti år tidligere.
- At alle kan få barn etter fruktbarhetsbehandling: 80 prosent lykkes hvis kvinnen er yngre enn 35 år, og bare 26 prosent hvis kvinnen er over 40 år.
- At kvinner ikke kan få barn hvis de er stresset: Det stemmer ikke.
- At nedsatt fruktbarhet mest er en kvinneting: Problemet er like vanlig blant menn. Og det er de samme faktorene som reduserer fruktbarhet hos menn og kvinner, blant annet overvekt, undervekt, røyking og manglende trening.
Pass på fertiliteten
Lone Schmidt kan også fortelle at tiden det tar for å bli gravid, fra man begynner å prøve, avhenger veldig av hvor gammel du er. Dessuten er det avhengig av om en av partene har nedsatt fruktbarhet.
– Men vanligvis vil omkring 80–85 prosent av 25-30-åringer ha blitt gravide i løpet av et år, legger hun til.
Det er mye folk kan gjøre selv for å passe på fruktbarheten, forteller Schmidt: Normal vekt, unngå røyking og passiv røyking, være fysisk aktiv, unngå cannabis og anabole steroider. Dessuten, skriver hun, er det viktig å unngå kjønnssykdommer.
De vanlige kostholdsrådene gjelder fortsatt
Mads, en annen leser, har spurt om det finnes bestemte matvarer som er bra for sædkvaliteten. Det har heller ikke forskerne funnet noe som tyder på, forteller Lone Schmidt.
– Det beste er å følge de vanlige kostholdsrådene – grovt, grønt, variert, magert og så videre, forteller hun.
Referanse:
Rapporten «Forebyggelse af nedsat frugtbarhed»
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.