Forsker Emily Nagoski mener grunnen til at vi forventer at alle skal ha spontan sexlyst er at menn flest har det.  (Foto: Colourbox)
Forsker Emily Nagoski mener grunnen til at vi forventer at alle skal ha spontan sexlyst er at menn flest har det. (Foto: Colourbox)

– Nei til sexpille for kvinner

Det er ikke noe galt med kvinners sexlyst, den er bare annerledes enn menns lyst, sier amerikansk forsker.

I USA går diskusjonen om et nytt legemiddel. Det har blitt refusert to ganger av det amerikanske legemiddelverket, FDA, og er nå søkt inn en tredje gang.

Legemiddelet heter flibanserin og skal gi kvinner økt sexlyst.

– De vil behandle noe som ikke er en sykdom, sier den amerikanske sexforskeren Emily Nagoski til New Scientist. 

Hun mener at sexdrift er misforstått.

 Tanke eller handling

– Grunnen til at vi forventer at alle skal ha spontan sexlyst, er at menn flest har det, mener Nagosaki.

Spontan sexlyst er når du får lyst av bare å tenke på sex eller blir kåt av å se et sexy bilde eller en attraktiv person. Responsiv lyst er når lysten starter etter en fysisk handling, for eksempel et kyss på halsen fra partneren.

Nagoski sier at 70 prosent av menn har spontan sexlyst, mens bare 10 til 20 prosent av kvinner har dette som sin primære form for lyst.

Sexforskeren vil at vi skal se på den responsive sexlysten som helt normalt og sunt:

Får kritikk

– Spontan lyst er moro, men det er ikke noe galt med deg om du ikke har det.

– En av de sikreste veiene til et dårlig sexliv er å tro at den måten du opplever sexlyst på, er unormal eller feil, mener forskeren.

Dette er ikke første gang Nagoski uttaler seg om det foreslåtte legemiddelet. Nylig skrev hun en kommentar i New York Times, og hun fikk mange svar

Flere mente at hun ikke tar på alvor de kvinnene som har biologiske grunner til manglende sexlyst.

Trist av lite lyst

Manglende sexlyst er det kvinner oftest rapporterer som problem i sexlivet. 

forskning.no har tidligere skrevet om den dårlige selvfølelsen kvinner kan få når lysten på sex uteblir: Kvinner i en australsk studie fortalte at manglende sexlyst ga dem lav selvfølelse, skyldfølelse, tristhet, frustrasjon, skuffelse, flauhet og en følelse av verdiløshet.

Nå er det straks sommer. Både kvinner og menn med responsiv eller spontan lyst, vil oftere ha sex i varme og lyse måneder, mener forskerne.

Powered by Labrador CMS