Single damer glor mer

Jenter uten kjæreste er ikke nevneverdig mer begeistret for eksemplarer av det motsatte kjønn enn damer med dude. Men de bruker lenger tid på å vurdere dem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Hva er det egentlig som påvirker våre betraktninger over spillerne på det andre laget? Hittil har forskerne funnet tegn på at både hormoner, ønsker for forholdet og sosiale sammenhenger virker inn på vurderingene.

Men nå har amerikanske forskere spurt seg følgende tilsynelatende opplagte spørsmål:

Blir interessen vår for det motsatte kjønn påvirket av hvorvidt vi har kjæreste eller ei?

Etter å ha utsatt 59 menn og 56 damer i alderen 17 til 26 for 510 foto av representanter for det andre kjønnet, var svaret både-og, ifølge ei pressemelding fra The Kinsey Institute for Research in Sex, Gender and Reproduction ved Indiana University.

Brukte tid

Deltagerne skulle bruke magafølelsen til å vurdere om ansiktene var maskuline/feminine, attraktive og om de gjorde spesielt inntrykk.

Det viste seg at det ikke var noen forskjell å spore i blant vurderingene til jenter med og uten mann. Men damene uten seksualpartner avslørte seg på annet vis.

De brukte nemlig mer tid på å vurdere fyrene, og viste dermed større interesse for bildene.

Hos gutta fantes ingen lignende ulikheter mellom mennene med og uten partner.

- Disse funnene kan gjenspeile kjønnsforskjeller i formeringsstrategi som kan være i aksjon tidlig i den kognitive bearbeidingen av potensielle partnere, skriver forsker Heather Rupp og kollegaene i rapporten, som ble publisert i Human Nature.

De tror at kjærestestatusen kan påvirke måten jentene oppfatter manneansikter, selv om den bevisste vurderinga av typene ikke nødvendigvis forandres. Den lille forskjellen kan også reflektere at den gjengse jente med kjæreste er ganske engasjert i forholdet sitt, mener forskerne.

Hva de mener om at gutta ikke ser ut til å være det minste affisert av samme situasjon, sier såga intet om.

Referanse:

H. Rupp, G. R. Librach, N. C. Feipel, E. D. Ketterson, D. R. Sengelaub & J. R. Heiman, Partner Status Influences Women’s Interest in the Opposite Sex, Human Nature, vol 20, nr 1, mars 2009, s 93-104.

Lenke:

Nettsida til heather Rupp
 

Powered by Labrador CMS