Best sex etter 50

Menn i 50 årene har et mer tilfredsstillende sexliv enn menn som er i 30-årene. Sexlivet blir bedre med alderen, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Sophie Fossa ved Rishospitalet-Radiumhospitalet i Oslo har sammen med forskere fra Harvard Medical School i USA intervjuet 1 185 nordmenn mellom 20 og 79 år. Alle fikk mulighet til å svare anonymt på spørsmål om sitt sexliv.

Intervjuobjektene ble blant annet bedt om å rangere sitt sexliv fra en til fire, der fire sto for «ingen problemer».

Menn som var noen og 20 år var mest fornøyd med sexlivet sitt. Men deretter må mannen vente i 30 år før han når en tilsvarende seksuell topp.

Mest misfornøyd var gruppen på noen og 30 år. Denne gruppen har bare menn over 60 år bak seg på sexlisten. Menn i 50-årene rapporterte omtrent samme tilfredshet med sitt sexliv som menn i 20-årene, framgår det av undersøkelsen.

Seksuell tilfredshet

- Resultatet viser en veldig sterk kobling mellom det å eldes og avtagende seksuell evne, men ikke mellom alder og seksuell tilfredshet. Undersøkelsen kan leses slik at eldre nordmenn er fornuftige. Tilfredshet kan jo betraktes som en funksjon av hva som kan oppnås i forhold til forventningene, sier professor Fossa til NTB.

Forskerne tror at 20-åringenes tilfredshet skyldes at de er i en periode av seksuell oppdagelseslyst og eksperimentering med en eller flere partnere.

Menn i 30-årene kjemper derimot med presset fra å starte familie og skape seg en karriere.

Bedre eksperter

Professor Fosses sexundersøkelse har fått bred omtale i utenlandske medier, og er blant annet fyldig omtalt av BBC.

- Den aktuelle sexundersøkelsen er bare del av en større undersøkelse av hvordan kreftpasienter og friske pasienter i ulike aldrer opplever sin livskvalitet. Vi trengte et normalutvalg for å kunne sammenligne, sier professor Fossa til NTB.

Også den svenske Expressen har gitt undersøkelsen bred plass. Svenske forskere tror norske 50-åringers tilfredshet med eget sexliv kan skyldes at mannen får mer kvalitetstid med sin partner når han er fylt 50 år og barna er flyttet ut.

- Menn i den alderen er også bedre eksperter på hva de liker i sexlivet. De er mye bedre en unge menn som fortsatt lærer seg å bli sexeksperter. Det finnes en medfødt selvsikkerhet hos en mann som er fylt 50, sier sex- og relasjonsterapeuten Patti Birch til Expressen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS