Hold deg unna dama mi!

Menn blir mer sjalu på dominante mannfolk med maskuline trekk, når madamen er på sitt mest fruktbare.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dettte ifølge forskere fra School of Biological Sciences ved universitetet i Liverpool.

Er du blant dem som knurrer i barten når barske kjekkaser sender elsklingen hete blikk?

Nuvel, svarene vil sikkert sprike. Men forskerne Rob Burriss og Anthony Little har i hvert fall funnet at mannfolk blir mer på vakt overfor maskuline menn, når partneren nærmer seg, eller har, eggløsning.

Truet av maskuliniteten

Resultatet blir at den mannlige rivaliseringen øker.

Og den skjer ikke helt ubegrunnet. Ifølge forskerne ved det engelske universitetet endrer nemlig kvinnen preferanser for menns ansikter når hun er som mest fruktbar.

"Smil og latter, men kanskje ikke bare idyll under overflaten hos mannfolkene...? Det øverste portrettet viser eksempel på mann med såkalt dominant utseende og maskulike trekk, mens bildet under viser en mann med noe mer femiline trekk."
"Smil og latter, men kanskje ikke bare idyll under overflaten hos mannfolkene...? Det øverste portrettet viser eksempel på mann med såkalt dominant utseende og maskulike trekk, mens bildet under viser en mann med noe mer femiline trekk."

Da vil kvinner i større grad foretrekke maskuline trekk, og forskerne mener at menn er i stand til å fornemme dette skiftet. Altså har vi kimen til sjalusi og rivalisering.

I studien fikk en gruppe menn se portrettbilder av andre mannfolk med både maskuline dominerende trekk, og andre som var mer feminine i ansiktet.

I tillegg måtte mennene opplyse om partneren deres gikk på p-piller, samt datoene for hennes siste menstruasjoner.

Det viste seg at menn som hadde partnene som ikke gikk på p-pillen, og som nærmet seg eggløsning, rangerte maskuline mannsansikter som mer dominante - menn som kunne få det de ville ha.

Parallell til dyreriket

Med andre ord; de ble oppfattet mer truende.

Doktor og forsker Rob Burriss ved universitetes School of Biological Sciences trekker paralleller til atferd i dyreriket.

- En gruppe sjimpanser kan leve ganske lykkelig og fredelig sammen. Men når en hunn er klar til å parre seg, blir de to mest dominante hannene i gruppen større rivaler og slåss om oppmerksomheten hennes.

- Noe tilsvarende skjer også hos mennesker: Rangeringen av dominante menn forsterkes når kvinnen er på sitt mest fruktbare, sier Burriss.

Om dette kanskje ikke kan betraktes som veldig sofistikert menneskelig opptreden, er naturens veier i hvert fall ganske tydelige.

Mannfolkene oppfattet for øvrig sine mer maskuline kolleger som truende kun når partneren deres ikke brukte p-piller. Så medikamentet virker tydeligvis også preventivt mot sjalusi…

Les mer:

University of Liverpool.

Powered by Labrador CMS