Kjapp utvelgelse etter utseende. Kan det bli kjærlighet av sånt?
(Foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock / NTB)
Neida, Tinder ødelegger ikke kjærligheten
I hvert fall ikke i Sveits, ifølge ny undersøkelse.
Da dating-appen Tinder dukket opp i Norge, fikk den raskt sitt pass påskrevet:
- Det blir kynisk når man bare dømmer etter utseende, sa en norsk samlivsekspert til NRK.no i 2013.
Mens tidligere nettbaserte dating-tjenester baserte seg på lange spørreskjemaer og personlighetstester, skjedde utvelgelsen på Tinder raskt og enkelt ved hjelp av bilder.
Liker du det du ser, sveip til høyre. Hvis ikke, sveip til venstre.
En britisk kollega beskrev appen som Gule Sider for ego-boosting og engangsromanser. En tumleplass for folk som søker uforpliktende møter og tilfeldig sex, med andre ord.
I årene siden da har mange uttrykt sin bekymring for at Tinder, Grindr og lignende mobil-apper skal bli kjærlighetens død. Senest i 2019 uttalte danske forskere at dating-appene skapte avstand i stedet for den nærheten og nysgjerrigheten som trengs for å utvikle ekte kjærlighet.
Men er det bare sånn, lurte forsker Gina Potarca fra University of Geneva i Sveits. Hun har nå brukt data fra en stor sveitsisk spørreundersøkelse for å finne noen flere svar.
Undersøkte 3000 par
Potarca undersøkte data fra 2018 – det første året undersøkelsen inkluderte spørsmål om hvor deltagerne hadde møtt sin nåværende partner.
Hun tok for seg over 3000 par som hadde truffet partneren sin i løpet av de siste ti åra. Var det forskjell på de som hadde møtt hverandre via dating-apper og de andre?
Hvilke intensjoner hadde deltagerne hatt da de traff partneren? Hvor fornøyde var de nå med forholdet og livet generelt? Og hadde treff-stedet påvirket hvem som ble sammen med hvem?
Ute etter seriøst forhold
Undersøkelsen viste at mange av deltagerne hadde møtt kjæresten på nettet. I 2018 var det vanligst å møte partneren igjennom venner, men nettdating fulgte hakk i hel. Og dating-apper som Tinder var de vanligste nettmøtestedene.
De som hadde møtt partneren via dating-apper, oppga at de hadde hatt sterkere intensjoner om å bli samboer enn de andre oppga. Og kvinnene rapporterte et sterkere ønske om å finne en partner å få barn med enn kvinnene som traff partneren offline.
Svarene viste videre at de som hadde møtt partneren via dating-apper var like tilfreds med forholdet og livet som de andre.
Partnere med ulik bakgrunn
Potarca fant imidlertid en forskjell på par som hadde møttes i apper og andre par.
Det så ut til at dating-appene hadde brakt partnere fra mer ulike bakgrunner sammen. For eksempel par med ulikt utdanningsnivå eller fra ulike deler av landet.
Dette gjaldt spesielt par hvor kvinnen hadde høyere utdanning enn mannen, skriver forskeren.
Siden studien bare inkluderte deltagere som hadde en partner, kan den ikke si noe om hva gjennomsnitts-sjekkeren på Tinder har i sinne. Det må forskes mer før vi har oversikt over hvordan dating-appene påvirker kjærlighetslivet til folk flest.
Men undersøkelsen fra Sveits gir et hint om at dating-appene ikke nødvendigvis fører til dårlige og kortvarige forhold, skriver Potarca.
Referanse:
Gina Potarca, The demography of swiping right. An overview of couples who met through dating apps in Switzerland, PLOS One, desember 2020.