Annonse

Bare en uskyldig lunsj?

Om kjæresten din spiser lunsj med eksen sin, føles som et langt større svik enn nesten hvilken som helst annen kontakt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ferska!

Du møter kjæresten din i døra. Han er rødøyd og rasende og forteller at han så deg på kafeen nede i gata tidligere i dag, sammen med eksen du liksom ikke har noe kontakt med lenger. Men det hele var jo helt uskyldig, og oppgitt utbryter du:

– Men herregud da! Det skjedde jo ikke noe– det var jo bare en lunsj!

Sannsynligvis hjelper ikke dette forsvaret i det hele tatt.

En undersøkelse av hvordan amerikanske studenter opplever kontakt mellom partneren og en tidligere flamme viser at noen situasjoner gjør det betraktelig vanskeligere å holde den grønne sjalusien på avstand:

Deltagerne ble betraktelig mer sjalu dersom kjæresten og eksen møttes til lunsj eller middag, enn om det ikke var mat involvert. Forskerne mener det henger sammen med følelsen av at måltidet er noe mer enn bare det å innta næring sammen.

"Vi snakket jo bare litt om gamledager over en matbit, hvorfor er det plutsetlig så ille?" De sosiale overtonene i det å innta næring gjør et måltid med eksen til et alvorlig svik. (Foto: Istockphoto)

Mat verre enn kaffe, kaffe verre enn prat

Sjalusi er sannsynligvis en evolusjonær mekanisme som skal sikre at partneren ikke stikker av og lar deg i stikken, uten mulighet til å reprodusere. Følelsen er fryktelig ubehagelig når den først kommer snikende.

Forsøksdeltagerne ble i denne studien bedt om å sette seg inn i en hypotetisk situasjon, der de skulle se for seg at partneren kommuniserte med en tidligere flamme. Typen kommunikasjon varierte, fra å snakke sammen på e-post, til telefonsamtaler, kaffeavtaler eller en lunsjavtale.

Deltagerne rangerte hvor sjalu de ville blitt i en gitt situasjon på en skala fra én til fem.

Og jevnt over – for alle deltagerne, menn som kvinner – var måltidet det verst tenkelige scenarioet. Kaffe var dessuten verre enn å snakke sammen på telefonen, mens kommunikasjon via telefon og e-post ble sett på som omtrent sidestilt i kjiphet.

Måltider er et sosialt ritual som har blitt utviklet gjennom tusenvis av år, skriver forskerne.

Det å innta næring sammen bygger sosiale bånd og nærhet på en måte som en vanlig samtale på gata ikke kan komme i nærheten av.

Både følelser og fysisk

Få av oss er komfortable med å innrømme sjalusi – følelsen blir gjerne sett på som litt irrasjonell og pinlig når den dukker opp.

Det tok forskerne i studien høyde for, og de gjennomførte derfor et parallelt eksperiment, der de ba studiedeltagerne rangere hvordan de trodde deres beste venn ville reagere på at hans eller hennes kjæreste kommuniserte med en eks på forskjellige måter.

Tanken var at det kan være enklere å anerkjenne kompisenes sjalusi enn sin egen. Resultatene ble imidlertid helt de samme: Stadig var måltider det mest ubehagelige scenarioet.

Forskerne, som arbeider ved Cornell University i staten New York, skriver i studien at de ble overrasket over at det ikke kom frem noen kjønnsforskjeller i graden av sjalusi. Menn og kvinner syntes begge at lunsj var som det største sviket, og graden av sjalusi var sammenlignbar for alle de forskjellige kontaktformene.

Tidligere forskning har vist at menn ofte synes fysisk utroskap er verst, mens kvinner føler emosjonelt utroskap er det største sviket – at det er verre å dele hemmeligheter med noen andre enn å ha sex med dem.

De amerikanske forskerne tar det som et videre bevis for måltidets spesielle rolle i menneskets historie: Det er både fysisk og følelsesmessig betydningsfullt å spise mat sammen.

Kilde:

K.M. Kniffin og B. Wansink (2012) Its Not Just Lunch: Extra-Pair Commensality Can Trigge Sexual Jealousy PLoS One, publisert online 11. juli 2012

Powered by Labrador CMS