Annonse

Mangel på vaksinepenger truer global barnehelse

Gamle og livsfarlige sykdommer kan blomstre opp igjen, hvis ikke verdenssamfunnet bruker mer penger på vaksiner. Fattige barn rammes hardest av vaksinemangelen, advarer FN.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Barna i de rike landene får mest av alt: Mat, klær, skolegang„ leketøy - og altså vaksinasjoner, het det i en rapport fra FN onsdag. Rapporten er laget på oppdrag fra FNs barnefond UNICEF, Verdens helseorganisasjon WHO og Verdensbanken.

Halvparten av alle barn i Afrika sør for Sahara får ikke vaksine mot sykdommer som tuberkulose, meslinger, stivkrampe og kikhoste. I de fattigste og mest isolerte områdene må 19 av 20 barn greie seg uten vaksinasjon overhodet, heter det videre i rapporten.

Rett til beskyttelse

- Vaksiner er svært effektive og vellykkede våpen i kampen mot sykdom, men de enorme mulighetene vaksinasjoner byr på, utnyttes ikke på noen måte fullt ut. Alle verdens barn har rett til beskyttelse mot sykdommer som lar seg forebygge, slår rapportens forfattere fast.

I stedet mangler en firedel av verdens barn den nødvendige beskyttelsen. Av de tre millioner mennesker som hvert år dør av slike sykdommer, er to millioner barn, påpeker forfatterne, som tilføyer at godt under to milliarder kroner per år ville gi ti millioner barn i fattige land de viktigste vaksinene.

Ytterligere 750 millioner kroner i året ville gjøre det mulig å gi barna de nyeste og beste utgavene av slike vaksiner, som i dag er forbeholdt deres jevnaldrende i de rike landene.

Men disse landene er ikke alene om ansvaret: For så lite som 45 kroner per person per år, ville fattige nasjoner kunne styrke sin egen folke- og barnehelse vesentlig.

Må ikke dø

- Vaksinene er det viktigste virkemiddel vi rår over i arbeidet for bedre folkehelse i alle verdens land. I dag bør ikke ett eneste barn noe sted i verden få dø av en sykdom som lar seg forebygge ved vaksinasjon, men det forutsetter globale investeringer i forskning, utvikling og spredning av vaksiner, mener UNICEF-leder Carol Bellamy.

Rapportens forfattere peker spesielt på det akutte behovet for en ny vaksine mot malaria. Rundt en million mennesker dør hvert år av denne sykdommen, og av disse er de aller fleste afrikanske barn.

Forfatterne ber også om mer penger tuberkulosevaksiner. I år 2000 døde 1,7 millioner mennesker av sykdommen, som sprer seg skremmende raskt spesielt i Afrika, der mange av ofrene var hiv-smittede uten naturlig motstandsdyktighet mot tuberkulose.

(NTB)

Powered by Labrador CMS