Annonse

Tror mobil kan gi dårlig sæd

Mobilbruk kan redusere sædkvaliteten, antyder amerikansk undersøkelse. – Forskningen spriker på dette området, kommenterer Gunnar Brunborg ved Folkehelseinstituttet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har det vært mye fokus på mobiltelefoner og kreft, etter at WHO-instansen International Agency for Research on Cancer (IARC) klassifiserte elektromagnetiske felter med radiofrekvens som “muligens kreftfremkallende for mennesker”.

Men kreftrisiko er ikke det eneste kroppslige problemet som undersøkes i forbindelse med mobilbruk.

Andre områder som sjekkes er søvnproblemer, utmattelse, hodepine og hjerteproblemer.

De siste årene er det også gjort flere undersøkelser av om mobilstrålingen kan påvirke sædkvaliteten og menns fruktbarhet.

En av de siste har sett på forskjellen mellom rundt 1000 menn som brukte mobil og omtrent like mange som ikke gjorde det.

Dårligere sæd

Rany Shamloul gir sine mannlige pasienter på fertilitetsklinikken råd om å holde mobilen unna kjønnsorganene. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

De undersøkte mennene besøkte en fruktbarhetsklinikk mellom 1993 og 2007. Pasienter som røykte eller drakk mye, og menn med forskjellige kjente sykdomstilstander, ble luket ut.

Resultatene viser at  hos mobilbrukergruppa hadde gjennomsnittlig 68 prosent av sædcellene en sykelig morfologi, sammenlignet med 58 prosent hos gruppa som oppga at de ikke brukte mobil. Ordet morfologi refererer til formen på sædcellene, altså hvordan de ser ut i mikroskop.

Unormal sædcellemorfologi ble diagnostisert hos 45 prosent av mobilbrukerne kontra 28 prosent av de som ikke brukte mobiler. Mobilbrukernes sædceller hadde også noe dårligere svømmeevne, men antallet sædceller var det samme hos de to gruppene.

Blodprøver viste at mobilbrukerne hadde høyere nivåer av hormonet testosteron, men lavere nivåer av luteiniserende hormon, som er viktig for reproduksjonsevnen.

Ikke sterk nok

Ut fra dette konkluderer forskerne bak studien med at mobilbruk kan påvirke menns sædkvalitet negativt. Studien er likevel ikke sterk nok til at forskerne selv mener de kan konkludere sikkert.

(Illustrasjonsfoto: www.shutterstock.com)

- Studien er ikke overbevisende nok til å gi grunnlag for noen endelige kommentarer om forholdet mellom mobilbruk og mannlig fruktbarhet. Jeg ser mer på den som en øyeåpner, sier Rany Shamloul ved Queen’s University i USA.

Han har vært leder for prosjektet og er en av forfatterne av forskningsartikkelen. Shamloul er også lege, og gir sine egne pasienter på fruktbarhetsklinikken råd om mobilbruk.

- Jeg råder dem mot å ha mobiltelefonen nær kjønnsorganene, som en forsiktighetsregel, sier han i en e-post til forskning.no.

Andre forklaringer

Shamloul og kollegaene tar samtidig høyde for at menn som bruker mobiltelefon kanskje skiller seg fra menn som ikke gjør det, på flere måter.

- Folk som ringer ofte, sammenlignet med de som ikke bruker mobiltelefon, utsettes kanskje for mer stress, som muligens kan ha en negativ innvirkning på sædkvaliteten og hemme mannlig fruktbarhet, skriver de i studien.

Forskerne har heller ikke gjort noen målinger av hvor mye studiens mobilbrukere snakket i telefonen, eller i hvor stor grad de ble utsatt for stråling – for eksempel om de brukte håndfri, eller om de bar mobilen i bukse- eller jakkelomma.

- Veldig vanskelig

- Dette er ikke en spesielt god eller avgjørende studie, kommenterer avdelingsdirektør Gunnar Brunborg ved Folkehelseinstituttet.

Han sitter i et norsk ekspertutvalg som skal utrede mulige helseskader ved stråling fra mobiltelefoner, basestasjoner og trådløse nettverk. De leverer sin rapport til høsten.

- Undersøkelsen er gjort over en lang periode fra 1993 til 2007. Det har skjedd en enorm endring i mobilbruken i den perioden, både med hensyn til antall brukere og brukshyppighet. Det sies heller ikke om de to gruppene er rektruttert likt gjennom hele perioden, sier han.

- Dessuten er det en rekke faktorer som påvirker sædkvaliteten – alt fra infeksjoner til alder og fedme. Det å gjøre denne typen forskning godt er veldig vanskelig, sier Brunborg.

Han understreker at resultatene fra de ulike studiene på feltet spriker i forskjellige retninger.

- Enklere å påvise effekt

Ifølge Brunborg er det veldig vanskelig helt å frikjenne mobiltelefoner fullstendig for skadelige effekter.

- Det er statistisk og metodisk vanskelig, sier han.

Dessuten er det enklere å få publisert studier som påviser en effekt, enn studier som ikke gjør det.

Brunborg mener det nå har gått såpass lang tid med jevnlig bruk av mobiler hos størsteparten av befolkningen (siden slutten av 1990-tallet), at eventuelle skadelige effekter burde ha vist seg.

- Om man ikke har funnet noe tydelig nå, etter så stor forskningsinnsats, er det lite trolig at effekten er stor, sier han.

Det er en kjent sak at sædkvaliteten blant norske og nordiske menn ser ut til å ha blitt dårligere, men dette er en utvikling som har foregått gjennom to generasjoner, forteller Brunborg.

Hormoner

Hypotesen til de amerikanske forskerne er at den elektromagnetiske strålingen fra mobilen øker antallet celler i testiklene som produserer testosteron.

Samtidig blokkerer strålingen kanskje omdanningen av det sirkulerende testosteronet til den mer potente formen som er knyttet til spermproduksjon og fruktbarhet.

Den bakenforliggende mekanismen for dette kan være at strålingen reduserer mengden luteiniserende hormon som sendes ut fra hypofysen.

Referanse:

T. Gutschi, B. Mohamad Al-Ali, R. Shamloul, K. Pummer, H. Trummer; Impact of cell phone use on men’s semen parameters; Andrologia, 2011; DOI: 10.1111/j.1439-0272.2010.01075.x. Les sammendrag her.

Lenke:

Queen’s University: Cell phone use may reduce male fertility
 

 

Powered by Labrador CMS