Norge er landet i verden der lønnstagere har minst uttrykt behov for ferie. Vi tar likevel ferie med bedre samvittighet enn andre. Og med full velsignelse fra arbeidsgiver. (Foto: icemanphotos / Shutterstock / NTB scanpix)

Nordmenn er ferieekstremister

Ingen har mindre behov for ferie fra jobben enn nordmenn. Men å droppe ferien kommer ikke på tale.

Over hele verden går mennesker rundt og kjenner på et sterkt behov for å ta fri fra jobben.

I land som India, Sør-Korea og Japan er behovet helt ekstremt, om vi skal tro svarene i en spørreundersøkelse med 15 000 deltagere.

Minst desperate etter ferie i verden er altså nordmenn.

Vi er ferieekstremister

Spørreundersøkelsen som i flere år nå er blitt gjennomført for det amerikanske reiseselskapet Expedia, peker gang etter gang ut nordmenn som ferieekstremister.

Det er vi både på den ene og den andre måten.

Nordmenn er altså aller minst desperate i verden etter å komme seg vekk fra jobben noen dager. Men kanskje sier dette mer om folk andre steder i verden, enn det sier om nordmenn. For også i Norge svarer rundt halvparten av oss at de ikke føler at de får nok ut av ferien, og gjerne kunne ha tenkt seg å feriere litt mer.

Nordmenn tar ut alle fridager

Resultatet som viste at vi er minst misfornøyde, kan kanskje ses i sammenheng med et resultat fra den samme spørreundersøkelsen for tre år siden.

Da viste det seg nemlig at nordmenn sjelden går glipp av muligheten til å ta seg en fridag.

Mens lønnsmottakere over store deler av verden ikke har samvittighet til – eller ikke våger – å ta ut alle feriedagene de har krav på, er dette en lite kjent problemstilling for arbeidstagere i Norge.

Globalt unnlater én av tre å ta ut ferien de har opptjent, viste undersøkelsen i 2014. I Norge tar de aller fleste av oss ut all ferie.

Mest forståelsesfulle sjefer

Kanskje ikke så merkelig det heller, siden undersøkelsen i 2016 viste at ingen andre har sjefer som i så stor grad mener det er helt greit at de ansatte stikker på ferie.

I Norge føler hele 82 prosent av arbeidstagerne at sjefen oppmuntrer dem til å ta ut ferien de har krav på. Det er altså også en verdensrekord.

I Sør-Korea og Japan har henholdsvis 19 prosent og 18 prosent av arbeidstagerne skyldfølelse mens de sitter på badestranda eller rusler rundt og kikker på museer.

I Norge var det ikke mulig i denne spørreundersøkelsen å oppdrive én eneste person som hadde dårlig samvittighet mens hun var på ferie.

Ikke mye ferie i Norge

Nordmenn har faktisk ikke mye ferie sammenlignet med andre europeere.

Slik er det selv med 25 ordinære feriedager i året, i tillegg til fri 1. mai, 17. mai og noen dager i julen, påsken og pinsen.

Vi ligger omtrent på gjennomsnittet for Europa. Vi har færre feriedager enn for eksempel danskene.

Ikke rett til ferie i USA

Men vi har langt flere feriedager enn amerikanere, som i snitt kan ta seg fri fra jobben bare 16 dager hvert år.

Det hører med at amerikanerne er alene i den vestlige, rike verden om å være uten rett til lovpålagt betalt ferie for ansatte.

Når et år går mot slutten i USA, viser Expedia-undersøkelsen at amerikanere har droppet å ta ut flere hundre millioner feriedager de selv har avtalt med arbeidsgiver. Spesielt mange lavtlønte i USA har ikke avtaler som gir dem rett til noen betalte feriedager.

I Norge tar de fleste av oss ut absolutt alle feriedager. Her er vi i godt selskap med spanjoler, finner, franskmenn og brasilianere.

Nordmenn tar én lang ferie

I Norge tar de fleste av oss én lang ferie hvert år, kombinert med flere korte ferier.

Tyskere og australiere har for vane å gjøre det samme. Men ikke så mange andre nasjonaliteter.

Mønsteret i resten av verden er heller enten å kun ta en eller to lange ferier i løpet av et år, slik for eksempel våre naboer finnene velger å gjøre. Eller å bare ta flere småferier på noen få dager, slik japanere gjør.

Nordmenn er også helt på topp i verden når det kommer til å ville planlegge ferien på egen hånd, uten reisearrangør. Tre av fire nordmenn sier nå at de kan tenke seg å reise på denne måten. Det er langt flere enn hos de fleste andre nasjonaliteter. (Foto: Pawel Kazmierczak / Shutterstock / NTB scanpix)

Ferie for mentalt slitne

Sliter du mentalt, bør du da kunne sykmelde deg?

Eller bør du heller ta ut ferie, uten å belaste arbeidsgiveren din med sykedager?

Etter hvert er det mange i verden som mener at mentale problemer er en grunn til sykmelding.

Norge peker seg likevel klart ut. Bare hos oss er det hele 90 prosent oppslutning om dette. På delt annenplass ligger de fire landene USA, Canada, Australia og New Zealand, der 77 prosent sier seg enige.

I motsatt ende finner vi flere asiatiske land. I Taiwan mener 80 prosent at dersom man sliter mentalt, bør man ta seg ferie og ikke belaste arbeidsgiver med problemene.

Referanser:

Expedia: «Vacation Deprivation Report» for årene 2017, 2016 og 2014. Dette er en årlig spørreundersøkelse om ferievaner i en rekke land.

Rebecca Ray m.fl: «No-Vacation Nation Revisited», studie publisert av Center for Economic and Policy Research i Washington, 2013

Powered by Labrador CMS