Å tenke at minstemann ikke rekker opp til kjelene, å plassere poden på fanget sammen med kaffekoppen. Du finner ikke foreldres lyseste øyeblikk blant disse to.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Viktig å avkjøle lenge
- Ved alvorlige skåldingskader i hud, det vil si dype skader, skal det avkjøles med vann, sier Evy Kyseth, sykepleier og ferdig utdannet helsesøster ved Ullevål universitetssykehus.
Enkel regel: Vann på cirka 20 grader (litt kaldere en lunkent, men ikke iskaldt) i 20 minutter. Deretter kontakt lege!
- Grunnen til at det er så viktig å avkjøle lenge er at en skålding utvikler seg nedover i hud og vev.
- Det kan sammenlignes med når man koker egg, man avkjøler dem for å stoppe kokingen, sier Kyseth.
Foreldre til barn som har skåldet seg på rykende varm mat eller væske, opplever i ettertid at de feilvurderte barnets rekkevidde og hurtighet før ulykken, ifølge ny svensk doktoravhandling.
Brannskader er en vanlig skadetype hos småbarn. Resultatene antyder at særlig barn i ett- til toårsalderen er utsatt, og at gutter er mer utsatt enn jenter.
- Skåldeskader er aller vanligst. De inntreffer ofte på kjøkkenet, når barnet klatrer på komfyren eller benkene, velter en kjele over seg eller drar i ledningen på vannkokeren, sier barnesykepleier og forsker Anna Carlsson i et presseskriv.
En annen vanlig måte å skålde seg på, er at barnet sitter i fanget når mor eller far skal drikke kaffe/te, og plutselig får grep om koppen…
Feilvurderinger - og det uforutsette
I en av studiene intervjuet Anna Carlsson foreldrene til 20 barn i alderen 0-6 år, som nylig var blitt utsatt for skålding.
Her ble to hovedtemaer avdekket; det ene at foreldrene ikke hadde innsett hva smårollingen var i stand til å gjøre. Altså en feilvurdering av barnets kapasitet.
Det andre teamet handlet om avvik fra den daglige tralten, som at en gjenstand knuser på kjøkkenet, stress, besøk av venner eller sykdom hos et familiemedlem.
- Mange foreldre overvurderer barnets evner til å forstå hva som representerer en fare. Dersom et lite barn er svæert nysgjerrig på noe, hjelper det ikke at vi sier at komfyren er ”au, au”. Nysgjerrigheten kommer til å ta overhånd, sier Carlsson.
Altså; følg nøye med - ikke minst når uforutsette hendelser oppstår som krever at rutiner endres. Da risikerer man at fokus flyttes fra barnet - kanskje lenge nok til at ulykken er ute.
- Enorm skyldfølelse
Rundt 50 barn under fem år kommer hvert år inn med brannskader til Barnekirurgisk sengepost på Ullevål univeristetsykehus (UUS) i Oslo, som er Norges største.
Mange av barna har skader i ansiktet, på brystet og armene. Noen har også skadet bena, etter å ha skrudd på varmvannskrana i badekaret.
- Barn som blir innlagt med skåldingsskader ligger i snitt 14 dager på sykehus. Det er en traumatisk opplevelse både for barn og foreldre. Mange foreldre sliter med enorm skyldfølelse.
Det sier Evy Kyseth, sykepleier og ferdig utdannet helsesøster, til sykehusets nettside.
Omfanget av skåldingsskader er så stort at sykehuset har søkt Helsedirektoratet om støtte til et forebyggende prosjekt.
Prosjektet er tenkt som en fagdag, der helsesøstre i hovedstadens bydeler samles for å få veiledning og informasjon, som de skal gi videre til brukerne.
Annonse
Tilpasset info til hver enkelt
Anna Carlsson mener at individtilpasset informasjon fra helsevesenet til småbarnsforeldre kan redusere ulykkesrisikoen i hjemmet.
En annen av avhandlingens studier viser nemlig at selv om en gruppe svenske foreldre fikk en standard forebyggende informasjon i helsetjenesten, så fulgte bare halvparten rådene.
Det ser også ut til at utdanningsnivået spiller en rolle. Foreldre med lav utdanning fulgte råd i mindre grad enn høyt utdannede, ifølge pressemeldingen fra Malmø Høgskola.
Tilpasset rådgivning motiverer foreldre til å iverksette flere ulykkesforebyggende tiltak i hjemmet, ifølge avhandlingen.
– Mye handler om å skape en bevissthet om de ulykker som kan inntreffe, og hvordan man kan forebygge dem, sier Carlsson.
Flest mellom ett og to år
I doktorgradsarbeidet undersøkes også 148 tilfeller av brannskader i de to årene 1998 og 2002 ved Skånes universitetssjukhus og andre avdelinger av helsetjenesten lokalt.
Carlsson fant at det i 118 av tilfellene (80 prosent) var snakk om skålding, forårsaket av varm væske (71 prosent) og varm mat (29 prosent).
Majoriteten av de skadde var mellom ett og to år. Barn i denne alderen er også overrepresentert på statistikken i Norge.
Carlsson har utført doktorgradsarbeidet ved fakultetet for helse og samfunn ved Malmø Høgskola i Sverige.
Referanse:
Annonse
Child injuries at home – Prevention, Precautions and Intervention with focus on scalds, Anna Carlsson, Malmø Høgskola. Carlsson disputerte 19. mars universitetssykehuset i Skåne.