Ungdommer over hele landet har svart på spørsmål om sin cannabisbruk i undersøkelsen. (Foto: Mitch M, Shutterstock, NTB scanpix)

Store variasjoner mellom norske kommuner i cannabisbruk blant ungdom

I snitt brukte 2,6 prosent av landets ungdomsskoleelever cannabis minst én gang i 2017. Bruken er størst i Hemnes kommune i Nordland.

Kommunal Rapport har hentet ut tall om cannabisbruken blant ungdomsskoleelever fra en gjennomgang Folkehelseinstituttet har gjort av Ung Data-undersøkelsen.

På topp når det gjelder cannabisbruk kommer Hemnes, hvor 6,8 prosent av elevene svarer at de har brukt cannabis. Deretter følger Askøy kommune (4,6 prosent), Sykkylven (4,4 prosent), Sandefjord (4,2 prosent), Vestby (4,2 prosent), Vestnes (4,2) og Horten (4,1 prosent).

I Oslo svarer 3,7 prosent av ungdomsskoleelevene at de brukte cannabis i fjor, mens andelen er på 3,9 prosent i Bergen og 3,6 prosent i Trondheim.

Ringsaker kommune har landets laveste andel av unge cannabisbrukere, ifølge undersøkelsen. Kun 0,9 prosent av ungdommene i kommunen rapporterer om bruk. Verdal og Kongsberg er på andre og tredjeplass når det gjelder lavest andel, med henholdsvis 1,2 og 1,3 prosent som melder om cannabisbruk.

Landets minste kommuner er utelukket fra statistikken av hensyn til personvern for elevene som har svart. Kommuner som ikke gjennomførte undersøkelsen i fjor, er heller ikke med.

Enhetsleder for helse og velferd Andrew Butt Amundsen i Hemnes kommune, forklarer den høye cannabisbruken i kommunen med sosiale utfordringer på andre områder. For eksempel har kommunen høy andel innbyggere på sosialhjelp og barnevernssaker.

– I sum gir disse sosiale utfordringene også utslag på tilbud om narkotika og bruk av narkotika, sier han til Kommunal Rapport.

Powered by Labrador CMS