Røykevaksine like om hjørnet

Snart kan man få en vaksine som forhindrer nikotin i å nå hjernen. Uten suset fra nikotinen forsvinner avhengigheten, og det blir lett å slutte å røyke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Mislykkede vaksineforsøk

Det er ikke lett å utvikle en vaksine mot nikotin. En del bioteknologifirmaer har forsøkt, men mange har feilet.

I oktober ble en vaksine fra sveitsiske Cytos Biotechnology testet i et fase II-forsøk, men vaksinen NIC002 virket ikke så godt som forventet.

Et annet fase II-forsøk, foretatt av firmaet Celtic Pharma, som hører hjemme på Bermuda, ble avsluttet i februar. Her ble en vaksine mot røyking testet på 522 forsøkspersoner, men etter forsøket har det vært bemerkelsesverdig stille fra firmaet.
 

Om et par år kan du gå til legen og få en sprøyte som gjør det lett å slutte å røyke. En vaksine mot røyking – eller rettere sagt mot nikotin – er nemlig snart klar.

Det amerikanske bioteknologifirmaet Nabi Biopharmaceuticals er nådd lengst med de kliniske forsøkene, og firmaet har nettopp inngått en avtale med farmasigiganten GlaxoSmithKline. En avtale som kan være verdt 500 millioner dollar.

– Vi ser frem til å dekke et av de største medisinske behovene i vår tid med et effektivt verktøy til å hjelpe folk med å slutte å røyke – og forbli røykfrie resten av livet, sier dr. Raafat Fahim, som er direktør for Nabi Biopharmaceuticals, i en pressemelding.

Vaksinen er til eksamen

Vaccinen NicVAX sørger for at man ikke lengre har noen glede av å få nikotin i kroppen. Nikotinen kan nemlig ikke nå fram til hjernen når vaksinen har hatt sin virkning.

Hvis man mottar en månedlig innsprøyting av vaksinen i et halvt års tid, burde det ikke være noen nikotinavhengighet igjen. Da kan man starte sitt nye liv som ikke-røyker.

To studier er vel overstått, og de foreløpige resultatene viser at NicVAX kan hjelpe halvparten av røykerne til å slutte å røyke. Nå er et fase III-forsøk startet.

At vaksinen er kommet i tredje fase betyr at den har bestått de to første prøvene – to kliniske forsøk på mennesker. Nå skal den opp til den avgjørende eksamenen, hvor vaksinen skal testes på cirka 1 000 røykere.

Resultatene av dette fase III-forsøket ventes høsten 2011, og hvis alt går etter planen, kan vaksinen komme på markedet kort tid etter.

Svenskene også i gang

Nabi Biopharmaceuticals er ikke alene om å teste en nikotin-vaksine på mennesker. Også her i Skandinavia er et forsøk med en lignende vaksine i full gang.

Det svenske firmaet Independent Pharmaceutica, som ble opprettet som et spin-off fra Karolinska Institutet i Stockholm, tester vaksinen Niccine hos 355 røykere, og resultatet av dette fase II-forsøket ventes om ikke lenge.

Immunsystemet klarer brasene

Når man røyker, blir nikotinen raskt tatt opp i blodet. Siden nikotin er et lite molekyl, er stoffet i stand til å trenge inn i hjernen ved å krysse blod-hjerne-barrieren.

En vaksine mot nikotin fungerer ved å aktivere kroppens immunsystem, slik at det dannes antistoffer som binder seg til nikotinmolekylene.

Når nikotinen har antistoffer på slep, kan den ikke trenge inn i hjernen – kombinasjonen av nikotin og antistoff er simpelthen for stor til å krysse blod-hjerne-barrieren.

Når nikotinen blir nøytralisert, får ikke røykerne noe sus ut av sigarettene, og avhengigheten forsvinner etter hvert.

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Lenker

Nabi Biopharmaceuticals

Independent Pharmaceutica

Powered by Labrador CMS