Rot gir fødselsskader

To av tre klagesaker på fødselsomsorgen skyldes uklare ansvarsforhold, svikt i kommunikasjon og samarbeid, kompetansesvikt og svikt i organisering av virksomheten, ifølge en undersøkelse i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Svikt i kommunikasjon og samarbeid oppstår mellom lege og jordmor, mellom jordmødre og mellom helsepersonell og pasienten. Flest saker er forårsaket av svikt i kommunikasjonen mellom lege og jordmor, skriver Aftenposten.

- Vi hadde mistanke om at det skjer noe i kommunikasjonen mellom leger og jordmødre og at det kunne være noe av årsaken til uheldige hendelser og fødselsskader. Men det svikter også mellom annet helsepersonell, sier gynekolog og seniorrådgiver Bente Kristin Johansen ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

Hun har gjort undersøkelsen i samarbeid med Brynhild Braut i Statens helsetilsyn og fylkeslege Petter Schou.

Primært er det jordmødrene som styrer normale fødsler i Norge. Legene skal tilkalles når det er tegn på at ikke alt er som det skal.

Uklart ansvar er en annen årsak til at det kan oppstå farlige situasjoner. Først og fremst er det ansvarsdelingen mellom lege og jordmor som er uklar. Ufullstendig opplæring av ansatte, og sviktende systemer for kontroll av teknisk utstyr, er også noe av det som trekkes fram.

Utilstrekkelig faglig kompetanse hos lege eller jordmor kan også føre til uforsvarlig helsehjelp. Johansen sier dette er likt fordelt mellom leger og jordmødre, og at det er behov for kompetanseheving. (NTB)

Powered by Labrador CMS