Annonse

- Verdens beste bilder av sola

Solar Dynamics Observatory (SDO) er det mest avanserte solobservatoriet som har rettet blikket mot stjerna vår. De første bildene skaper begeistring.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: SDO/NASA)

SDO ble skutt opp 11. februar I år. I løpet av den femårige romferden skal fartøyet blant annet undersøke solas magnetfelt, og gi oss en bedre forståelse av hvilken rolle sola spiller for jordas atmosfærekjemi og klima.

- Tar pusten

- Romteleskopet har brukt tiden siden oppskytingen til å styre seg inn i riktig bane rundt jorda, og finjustere sine instrumenter. Nå sender det tilbake bilder som tar pusten fra selv garvede solfysikere verden over, skriver Pål Brekke i en e-post.

Han er seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, og har bakgrunn som solfysiker. Brekke har vært nestleder for SOHO-prosjektet, eller Solar and Heliospheric Observatory, som er forgjengeren til SDO.

Ifølge Brekke er det nå verdens beste bilder av sola som kommer fra det nyoppskutte observatoriet.

Detaljer

- Bilder og filmer viser blant annet såkalte protuberanser i slik detalj som vi aldri før har sett dem, skriver han.

En protuberans er gass som stiger opp i Solas atmosfære, og holdes vanligvis på plass av magnetfelt. Noen ganger ryker disse magnetfeltene.

- Da slynges gass og magnetfelt ut i verdensrommet med hastigheter på opptil åtte millioner km/t.

- Eksperter mener selv de første bilder alt har gitt ny kunnskap om slike dynamiske store løkker med gass, som er en av kildene til de store gassutbruddene på Sola som lager nordlys og romvær her på Jorda, skriver Brekke.

Oppløsning

- Ingen andre solteleskop har så god kombinert oppløsning både i tid, romlig og spektralt. Spesielt kan SDO overvåke hele Sola kontinuerlig med super-høy oppløsning, skriver Brekke.

SDO gir oss bilder som er 10 ganger klarere enn HD-TV, og vil sende ned data raskere enn noe annet solobservatorium, ifølge NASA.

Animasjon finner du her: NASA.

SDO er et NASA-prosjekt, men utvalgte forskere fra hele verden bidrar. I Norge er to professorer fra Institutt for teoretisk astrofysikks med på ett av eksperimentene sonden har med seg. Les mer om den norske deltagelsen her.

Lenker:

NASA: SDO | Solar Dynamics Observatory

Norsk Romsenter: Avdekker solas mysterier

NASA: First light for the Solar Dynamics Observatory

Universitetet i Oslo: Ny solsatellitt med fantastiske bilder

Powered by Labrador CMS