Varsler storm på solen

Et nytt langtidsvarsel tyder på ekstremvær på solen. En ny solsyklus har nettopp startet, og den kan bli langt kraftigere enn den forrige.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Dette bildet viser et solutbrudd som fant sted 24. juli 1999. Jordkloden er lagt inn for å gi et inntrykk av størrelsen på fenomenet."



Solens aktivitet varierer i sykluser på 11 år. Den største aktiviteten skjer i de første årene av hver syklus, og vises som solflekker og solstormer.

Nå har en ny syklus nettopp begynt, og mange forskere tror at denne syklusen kan bli 30-50 prosent kraftigere enn den forrige.

- Hver syklus er forskjellig i styrke. Ved å studere strømningsmønsteret under solens overflate har forskerne funnet en teknikk som forutsier styrken på fremtidige sykluser, forklarer seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Ny solflekk

Det er en fersk observasjon fra the Solar and Heliospheric Observatory satellite (SOHO) som viser at en ny syklus er i gang.

Den 4. januar oppdaget SOHO en solflekk med motsatt magentisk retning sammenliknet med tidligere flekker. Dette viser at en ny 11-års periode nettopp er innledet.

Hvis denne syklusen blir så kraftig som mange tror, er det grunn til bekymring for de som jobber med satellitt- og kommunikasjonsteknologi verden over.

- Kan skade

- Dersom den nye solsyklusen blir svært sterk, vil det påvirke vårt teknologibaserte samfunn i stor grad. Høy solaktivitet, med flere og kraftigere solstormer og økt UV-stråling, kan skade mange teknologiske systemer, står det i en pressemelding fra Norsk Romsenter.

Solstormene slynger nemlig enorme mengder ørsmå partikler ut i atmosfæren og mot jorden, og disse partiklene forstyrrer og kan i verste fall ødelegge satellittene som svever over hodene våre. Dermed kan blant annet GPS- og mobilnett blit slått ut.

- Vi kan lage “værvarsler” for rommet, men de er ennå for dårlige til at vi kan forutsi nøyaktig når de enkelte stormene vil oppstå, forklarer Pål Brekke.

Trygt på jorden

Vi som rusler rundt her nede på jordens overflate trenger imidlertid ikke å miste nattesøvnen. Jordens magnetfelt beskytter oss mot strålingen fra solen.

Verre er det for de som har arbeidsplassen sin utenfor jordens atmosfære. Astronauter blir direkte eksponert for de skadelige strålene.

Derfor vil varsler om solstormer være svært viktig for framtidige bemannede ferder til Månen og Mars.

To teorier

Men akkurat som meteorologene rett som det er bommer på sine varsler, kan dette også skje for de som varsler “været” på solen.

Mens mange forskere altså mener at syklusen vi går inn i blir ekstra kraftig, er det andre som tror at den tvert i mot blir svakere enn den vi nettopp er ferdige med.

- Vi står tilbake med to anslag, og må bare vente og se hva som faktisk skjer, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Uansett blir årene som kommer ekstra spennende for solforskerne.

- Vi har i dag to hovedmodeller for hvordan solsykluser oppstår. Den vi nettopp har startet på kan muligens vise oss hvilken av de to teoriene som er riktig, sier Brekke.

Kilde:

Norsk Romsenter: Ny solsyklus har startet

Powered by Labrador CMS